Откриха Александър жив и здрав, мистерията остава (ОБЗОР)

Планината може да е майка, може да е и мащеха. В случая е била майка, каза спасител

Откриха Александър жив и здрав, мистерията остава (ОБЗОР) | StandartNews.com

Малкият Александър, който изчезна на 11 ноември е намерен жив в дълбоко и труднопроходимо дере в планината край Перник. 12-годишното момче е транспортирано до "Пирогов". Бащата Александър Цветанов също е с него в лечебното заведение.

Първите прегледи са показали, че детето е контактно и в добро състояние, сподели кметът на Перник Станислав Владимиров.

Момчето е открито от доброволците от клуба по делта и парапланеризъм в Перник Веселин Георгиев и Милко Михайлов около 14,30 ч.

"Не можах да повярвам, честно, не можах да повярвам. 5 секунди стоях и го гледах и не можах да повярвам. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, веднага имахме подготвени уормъри, аптечки, завихме го, свалихме му мокрите дрехи, възможно да го стоплим най-много, да не е толкова дехидратиран. По мое предположение дори, може би, и колкото и да звучи иронично, дъждът може да му е помогнал - наличие на вода. Но е имал желание за живот. Самият аз бях минавал близо до това място, днеска пак минахме, защото предния път беше в тъмно", каза Веселин Георгиев.

"Планината може да е майка, може да е и мащеха. В случая е била майка", допълни го Михайлов. 

Доброволците, открили момчето, заявиха, че участват в акцията по издирване от първия ден и не искат обявената вчера от бащата награда от 100 000 лв. за откриване на детето. 

Прокуратурата ще проверява дали Сашко не е държан някъде насила, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред бТВ:

"Цяло чудо е той осем дни да оцелее без вода и храна, и затова прокуратурата ще проверява версията дали той не е държан принудително от някого и дали той не го е пуснал заради обявената от бащата парична награда. В хода на образуваното досъдебно производство ще бъде назначена съдебно-медицинска експертиза, като лекарите ще имат задачата да установят на база нараняванията, измръзванията, дехидратацията по момчето дали той наистина не е държан принудително и дали не говорим за отвличане".

Директорът на Областната дирекция на МВР Павел Млеканов сподели подробности за акцията:

"Районът е изключително труден. Това е планина. Търсихме съдействие на хора-планинари, на хора специалисти. Версиите бяха много, нито една не е отхвърлена, но здравата логика подсказваше да бъдем в планината. Има изнесена информация в едно образувано досъдебно производство, в което аз няма да се спирам".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай