Откриха обновеното отделение по хемодиализа в Кърджали

Откриха обновеното отделение по хемодиализа в Кърджали  | StandartNews.com

Зам.-министрите на здравеопазването и финансите-д-р Адам Персенски и Фейзи Бекир откриха официално обновеното отделение по хемодиализа в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали.

То вече разполага с шест нови диализни апарата, както и система за обратна осмоза. 80 на сто от апаратурата е изцяло подновена. Предоставени са и шест нови специализирани легла. На церемонията присъства и народният представител Цвета Караянчева, която подчерта, че новата придобивка ще предоставя медицинска услуга на пациентите по европейски стандарти. По думите на Караянчева вложените средства са израз на вниманието на правителството за технологичното обновяване на областните болници в страната.

„Инвестицията е доказателство, че областните болници остават структуроопределящи за Министерството на здравеопазването.До края на годината ще обновим и оставащите 20 процента от оборудването", съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

„За новото оборудване Министерството на здравеопазването е осигурило 200 000 лева, а за ремонта, включващ освежаване, смяна на дограма и подова настилка са изразходвани 25 000 лева", съобщи зам.- министър на финансите Фейзи Бекир, който е и председател на Съвета на директорите на лечебното заведение.

В обновеното отделение по хемодиализа на кърджалийската болница, което тази година навърша 35 години от създаването, ще може на една смяна да бъдат обслужвани 23 пациенти. То ще поема жители не само на област Кърджали, но и от съседните области. Завеждащ отделението д-р Мария Димитрова обясни, че в през м. г. дейността е била особено затруднена заради старите апарати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай