Отиде си най-големият български реставратор, знаменит художник

Климент Атанасов е реставрирал исторически църкви в цялата страна

Отиде си най-големият български реставратор, знаменит художник | StandartNews.com

България се сбогува с най-големия си реставратор – знаменития художник – Климент Атанасов, съобщи „Флагман”. След себе си Атанасов оставя огромно наследство от картини, както и плеяда от съвременни млади художници, които обучи.

Той бе не само майстор на четката, но и един от най-добрите български реставратори за всички времена. Завършил е Художествената академия в София, специалност „Консервация и реставрация“. Има стотици изложби у нас и в чужбина, дългогодишен директор на художествената галерия „Петко Задгорски“ в Бургас.

Климент Атанасов е реставрирал исторически църкви в цялата страна, в т.ч. и катедралния храм в Бургас „Св.св. Кирил и Методий“. Върхът на майсторството в реставрационната му дейност е храмът „Св. Теодор Тирон“ в Стара Загора, който възстановяваше в продължение на 3 години в автентичния средновековен вид по най-сложната технология, до последния син детайл. Познавач е и на най-древните произведения на изкуството, дълги години бе експерт по разпознаването на находките на археолозите у нас.

Климент Атанасов е основател на галерия „КА“, която в началото на Демокрацията бе гнездо на интелектуалците в Бургас.

Почитан от гилдията на изкуствоведите, на духовните водачи в областта на езотериката, той се ползваше с изключителен авторитет в масонското и тамплиерско движение у нас.

През последните 15 години се оттегли от светския живот в къщата си в село Лъка, Поморийско, където почти денонощно рисуваше и реставрираше икони и друга църковна утвар, които можеха да бъдат поверени само в негови ръце на голям майстор.

Климент Атанасов е роден през 1957 година в Бургас. Той оставя огромна колекция от картини, 320 от тях през последната година и половина публикуваше всеки ден лично във фейсбук профила си. В Бургас почти няма ценител, в чийто дом или офис да няма картина на класика Климент Атанасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай