Отбелязват 105 г. от Независимостта с нова изложба

Отбелязват 105 г. от Независимостта с нова изложба | StandartNews.com

София. С голям интерес бе посрещната най-новата интерактивна изложба на Националния военноисторически музей „И въздигнаха България в Царство", посветена на 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта.

„Тази изложба реши да заложи на разказа на тези, благодарение на чиито усилия, енергия и воля да отстоят на нападките, днес ние се наричаме независима държава – това са дипломати, политици, министрите от кабинета на Александър Малинов, български генерали и офицери. Всички те със своите лични истории са днес тук в нашата изложба." С тези думи директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова приветства всички гости, дошли да отбележат паметното събитие за българската история.

Интерактивността на изложбата позволява на посетителя да се пренесе в старата българска столица Търново, за да чуе гръмкия глас на глашатая и бодрия звук на барабана, оповестяващи радостната вест, или в двореца, когато тържествено се отбелязва годишнината от историческия акт.

Гости бяха началникът на Политическия кабинет на министъра на отбраната Иван Жерков, началникът на Политическия кабинет на министъра на културата Гергана Стоянова, постоянният секретар по отбраната д-р Добромир Тотев, ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев, председателят на държавна агенция „Архиви" Иван Комитски и приятели на НВИМ.

Изложбата ще бъде отворена за посещение до края на месец ноември 2013 г.
Повече за изложбата: http://www.militarymuseum.bg/Arhiv/new_41.html

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай