Орбан иска разширена Европа, но като крепост

Орбан иска разширена Европа, но като крепост | StandartNews.com

Медиите в Унгария зоват за ограда като нашата с Турция

Премиерът смята бежанската криза за основния проблем на сигурността в ЕС

България днес заслужава специално внимание. Подкрепям страните, които призовават за спешна помощ за България....останалото ще се види в Братислава (където предстои среща на върха на ЕС – бел.ред.). Коментарът принадлежи на унгарския премиер Виктор Орбан и бе направен след последната среща на Вишеградската четворка. Днес Орбан пристига на визита в България – втората за тази година. Без съмнение основна тема на разговорите с премиера Бойко Борисов, в които ще се включи и сръбският министър-председател Александър Вучич, ще е бежанската криза в Европа. Проблемът с милионите имигранти, пристигнали на Стария континент, раздели сериозно ЕС. Твърдият подход на унгарския премиер към кризата му спечели както критици, така и бурни аплодисменти. В Евросъюза има нова ситуация – миграцията се превърна в основен въпрос на сигурността, коментира Орбан през януари, когато бе на посещение у нас. Сега ЕС е богат, но слаб, което е възможно най-лошата комбинация, смята премиерът. И именно тя е донесла проблема с бежанците. „Ние сме християнски държави, което означава, че знаем точно какво ще последва и знаем моралния императив, произтичащ от нашите принципи. Нашата позиция е, че трябва да бъде оказана помощ навън, а не да има проблеми тук. Това е политиката, която искаме да насърчаваме и виждам, че помежду ни има съгласие, че трябва да изнесем защитата срещу безконтролната имиграция колкото е възможно по на юг", каза преди броени дни Орбан. Малко преди посещението му у нас в унгарската преса България е споменавана като „следващата страна-членка, която ще рухне под миграционния натиск". Изданието „Magyar Nemzet", което е проправителствено, редовно родчертава, че Унгария има нужда от точно такава ограда, каквато България има на турската граница. Неотдавна стана ясно, че Будапеща може да изгради втора ограда на южната си граница със Сърбия. Унгарски полицаи пък бяха изпратени в Сърбия, за да помагат за охраната на границата й с България. Всъщност идеята на Орбан е: разширена Европа, но с укрепени външни граници. На среща със словашкия, чешкия и полския му колеги неотдавна той предложи създаването на обща европейска армия. Преди визитата на Орбан унгарските медии се фокусират и на ключови икономически въпроси каквито са газовите проекти. Статия от последните два дни коментираше неотдавнашните стъпки за енергийна диверсификация в Европа и по-конкретно: подписването на споразумението за изграждането на румънския участък от газопровода BRUA.

Въпреки това обаче бежанската тема е тази, която преобладава в разговорите на унгарския лидер. Тя е водеща и за унгарското общество, което на 2 октомври трябва да гласува на референдум във връзка с квотите за прием на мигранти в ЕС. Премиерът Виктор Орбан очаква че още най-малко три държави – Чехия, Полша и Словения, ще последват примера на неговата страна."Ако унгарският референдум през октомври бъде успешен, това може да доведе до цунами от референдуми в Европа и още повече ще разтърси ЕС", смята Орбан.

Трудната любов на Виктор с Брюксел

Две години, след като председателят на унгарския парламент нареди да бъде свалено знамето на ЕС, дипломатическите отношения между Будапеща и Брюксел не могат да бъдат определени като много топли. Унгария влезе в конфликт с редица страни-членки по въпроса за бежанците и даването на убежище. ЕС пък продължава да е разтревожен от корупцията и данъците, налагани на медии, зад които вижда политически мотиви. Неслучайно миналата година шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер поздрави Виктор Орбан със „здравей, диктаторе" на срещата на върха в Рига, припомня „Политико". И въпреки трудната му любов с Брюксел, Орбан продължава да призовава за по-голяма европейска интеграция и за разширяване на блока. Въпреки че строи втора ограда на границата си със Сърбия, Будапеща все така подкрепя присъединяването на Белград към ЕС във „възможно най-кратки срокове". Неотдавна Унгария също така повтори подкрепата си за интеграцията на Украйна, Косово и Босна и Херцеговина. И въпреки че след Брекзит по-нататъшното разширяване на съюза е под въпрос, унгарците не се отказват от подкрепата си за приемане и на други страни. С други думи, Орбан е популист и евроскептик, но не е като британеца Найджъл Фарадж. Виктор никога не си е и помислял да извади Унгария от ЕС, но има някои идеи как да го направи по-добър. Унгарският премиер не се интересува от много централизиран ЕС. Той смята, че колкото по-голям става ЕС, толкова по-малко ще е интегриран, коментира унгарски анализатор. Според него Орбан иска националните правителства да имат водещата дума по важните въпроси. Това обаче не му пречи да търси и малки съюзи в големия съюз. Пример за това са срещите на Вишеградската четворка. Неотдавна четирите страни (Полша, Чехия, Унгария и Словакия) обявиха, че имат рецепта за реформиране и укрепване на ЕС.

"Групата знае как да подобри ЕС, как да го доближи до гражданите благодарение на необходимите реформи", каза полският премиер Беата Шидло. Четирите страни от Вишеградската четворка ще представят обща позиция по време на неформалната среща на върха на ЕС на 16 септември. Тази позиция трябва да подготви ЕС към едно бъдеще без Великобритания, каза Шидло. "Брекзитът дава повод за коригиране на допуснатите грешки от ЕС", заяви Виктор Орбан. Разделен, ЕС ще бъде определено по-лош, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай