Опасно време. Оранжев код за порои

Синоптиците предупредиха за опасност от наводнения в страната

Опасно време. Оранжев код за порои | StandartNews.com

Опасно време днес. Оранжев код за порои е в сила за 5 области в страната за 11 януари, за останалите 23 кодът е жълт. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Още вчера синоптиците предупредиха за опасност от наводнения в страната.

Оранжев код е обявен за Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 mm.

Жълт код важи за 11 януари за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 mm. В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник дъждът ще се примесва със сняг.

За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг. Там ще има значителни валежи, предимно от сняг. Сумарните количества ще са между 15 и 25 mm. Ще се образува нова снежна покривка - около 10 cm, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.

За морето по цялото крайбрежие в страната, на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, за 11 януари е в сила и жълт код са силно вълнение, което ще достига 4 бала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай