Опълчение в защита на Центъра по наркомании

Опълчение в защита на Центъра по наркомании | StandartNews.com

Ако го закрият, кой ще върши работата на държавата, питат НПО-та

Намерението на здравното министерство (МЗ) да закрие Националния център по наркомании предизвика остра реакция на НПО-та, които се обединиха в негова защита. "Да видите неправителственият сектор да защитава държавна институция е голяма рядкост, но този център си върши качествено работата", уточниха пред "Стандарт" от "Инициатива за здраве". Фондацията е подготвила протестно писмо до МЗ и Министерски съвет, което до вчера бе събрало подкрепата на 24 неправителствени организации. "Надигнаха се гласове от гражданското общество. С подобни становища излязоха "Българска психиатрична асоциация", "Сдружение на майките в Пловдив", "Асоциация на лекари в Раднево", добавиха от фондацията.

Намерението на МЗ бе обявено изненадващо миналата седмица и хвърли в недоумение работещите в Центъра и партниращите му организации. Преди дни пък здравният министър д-р Таня Андреева каза, че няма да бъде закрит, а обединен с Центъра за обществено здраве, заради дублиране на функциите. "Центърът по наркомании е единственият, който се занимава с тази проблематика. Този за обществено здраве е нещо съвсем различно", реагира изп. директор Елена Янкова. "От 15 г. сме в зависимостите и на мен не ми е известно Центърът по обществено здраве да е правил каквото и да е било в тази област. Няма как да се дублират. Центърът за обществено здраве се занимава с всички теми, но не и конкретно с наркомании", добави секретарят на фондацията Анна Любенова.

В момента има проект на постановление за закриването на Националния център по наркомании, за който от 9 юли тече 14-дневен срок за публично обсъждане. Тежката дума ще има Министерски съвет, като това постановление вероятно ще е едно от последните на сегашния кабинет. Към настоящия момент в МЗ има отдел "Наркотични вещества" с ресурс от двама души, занимаващи се предимно с всички лицензионни режими, лекарствени продукти, съдържащи психоактивни вещества, контрол и проверки. Отделът няма капацитета и ресурса да развива националната политика, да работи с различните типове програми да координира цялата тази дейност, което се прави от Националния център по наркомании и всъщност, ако той се закрие, в държавата не остава никой, който да прави всичко това, алармират от неправителствения сектор.

Програмата ще бъде забутана в папките
Анна Любенова, секретар на "Инициатива за здраве"

- Г-жо Любенова, смятате ли, че недоволството на хората в квартала е сред аргументите за закриване на Центъра по наркомании?

- В сградата на ул. "Пиротска" се помещават две съвсем различни институции, които се бъркат от хората. Едното е лечебна структура, която осигурява лечебна дейност на наркозависими. Към нея има метадонова програма и това струпване на хора, неприятни за околните в квартала, се отнася към лечебната структура, която е държавна болница за лечение на алкохолизъм и наркомании. Друга, съвсем отделна институция, е Националният център по наркомании и в момента се говори за неговото закриване, а не за закриването на болницата.

- Ще се успокои ли кварталът, ако го няма?

- Дори и да се закрие, в квартала нищо няма да се промени. Центърът е координационен орган, който няма лечебни функции и се занимава с методическо ръководство, координация на всички програми, работещи в тази област. Организира обучения за четирите основни програми - превантивни, лечебни, за намаляване на вредите и рехабилитационна, които пък се изпълняват от НПО, болници и най-различни структури, които имат проекти в областта на наркозависимостите. Този център ги координира, издава им становища за добра практика, наблюдава ги и ги подкрепя. Прави обучения, сертифицира кадри.

- Бихте ли обяснили накратко функцията му?

- В България има Национален съвет по наркотични вещества, който е междуведомствена структура, съставена от представители на различни министерства. Болшинството от тях не разбират от наркомании. Събират се 4 пъти в годината, но не движат на оперативно ниво това, което трябва да се случва в държавата. Има Национална стратегия по наркомании, която този съвет утвърждава, но привеждането й в действие се извършва от Националния център по наркомании. Никой друг не върши това, което прави той. Опасението ни е, че ако бъде закрит, Националната програма, която и без това е недофинансирана и недовършена, ще бъде съвсем забутана в папките.

Ще спечелят дилърите
Елена Янкова, изп. директор на "Инициатива за здраве"

- Г-жо Янкова, какво според вас е в основата на решението на МЗ?

- Икономиите не са в основата на решението. В Центъра работят 20 души, които получават унизително за работата си възнаграждение. Чудим се защо и нямаме никакво обяснение. Изглежда някой на финала е решил нещо да направи. И за нас и беше като гръм от ясно небе. Винаги отношението към професионалистите, които работят със зависими, е било като към зависими. Не правят разликата. Имам чувството, че после по-лесно ще махнат и болницата. В България не искаме да виждаме роми, не искаме да виждаме гейове, нито пък наркомани. Нищо не искаме да виждаме. Тези хора са част от нас и трябва да се лекуват някъде. Не зная къде ще ги преместят.

- Какво ще се случи, ако в крайна сметка Центърът бъде закрит?

- Ако тази програма бъде затворена, дори и за кратко, тези хора ще бъдат пак там, но не на метадон, а на хероин. Ще просъществуват дилърите отново и това, което е постигнато, ще бъде сринато. Една голяма част от лекуващите се ще се върнат към стария си начин на живот.

Раздаван метадон в нарушение
Д-р Таня Андреева

Центърът по наркомании няма да бъде закрит. Минава под шапката на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи, който и в момента извършва дублиращо част от дейността му. Не се закриват нито метадоновата програма, която е към Държавната психиатрична болница, нито консултативните центрове. Като нека тук да кажа, че Центърът по наркомании е структура, за която съм категорична, че в годините не е работила. Първо, защото нямаме положителни резултати по отношение на излекувани наркозависими пациенти. И второ, защото проверка там не е правена от 5 г. Проверката, която ние направихме, показа стряскащи нарушения. Дава се метадон в дози, в пъти по-високи от максимално допустимата в листовката. Раздава се метадон с дни и седмици наред на пациенти, които продължават да взимат дрога. Това са тежки нарушения в медицинската дейност на този център. Да не говорим, че има и документални нарушения, което вече е обект на друга институция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай