ООН призова за бърз преход към нисковъглеродна икономика

ООН призова за бърз преход към нисковъглеродна икономика | StandartNews.com

Женева. ООН призова за нови модели за инвестиции в предприятията и преход към нисковъглеродна икономика.

Отлагането на действията срещу глобалното затопляне ще увеличи разходите на правителствата и ще свие възможностите за справяне с ефектите от него. Това се казва в черновата на доклад на междуправителствената комисия за климатичните промени към ООН, цитирана от Guardian.

Според доклада климатичните промени ще продължат, ако държавите не преминат бързо към чисти енергийни източници и не намалят емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове.

Данните показват, че въпреки усилията на правителствата, вредните емисии повишават температурата на планетата с 2,2% годишно от 2000 до 2010 г., при 1,3% през периода от 1970 до 2000 г.

Основните причини за това са бързия икономически растеж и увеличаването на популацията. Най-големият замърсител са петрола и въглищата, а заради повишеното потребление на електричество, употребата им също се увеличава. Според експертите това ще доведе до удвояване или дори утрояване на вредните емисии от тези източници.

В доклада се посочва, че съществуват много ефективни технологии за възобновяеми енергийни източници, но те ще се нуждаят от подкрепа, аз да увеличат дела си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай