Омбудсманът оплака състоянието на затвори и арести

Пренаселеността в затвора в София, в арестите на "Майор Векилски" и "Г.М.Димитров" остава

Омбудсманът оплака състоянието на затвори и арести | StandartNews.com

Проверките в затворите и местата за задържане са показали, че някои от сградите са ремонтирани, намалял е броят на настанените в тях, но проблемът с пренаселеността на затвора в София, както и в арестите на ул. "Майор Векилски" и бул. "Г.М.Димитров", остава. Това отчете днес омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й липсват ясни нормативни стандарти за изискуемото количество свеж въздух и дневна или изкуствена светлина. Качеството на здравната грижа в затворите не се подобрява, допълни Ковачева. Омбудсманът препоръчва да се закрият общежитието "Кремиковци", затворът в София и общежитие "Керамична фабрика" във Враца.

Според Ковачева лишените от свобода неправомерно са с белезници в продължение на дни, което застрашава здравето им, свижданията с близките им се извършват през прегради, неправилно е нормиран полаганият от тях труд.

Голям проблем е и незадоволителното състояние на държавната психиатрична помощ. Има нужда от цялостна задълбочена реформа и адекватното й финансиране. Битовите условия, при които се настаняват пациентите според Ковачева са "ужасяващи" и са опасни за здравето и живота на болните и на персонала. Едно хранене на болен струва 0.63 лв., което е неадекватно, допълни тя. Поради липсата на дневни центрове и защитени жилища, психиатриите изпълняват и социални функции.

Най-уязвимите групи са децата и хората с увреждания, настанени в институции, каза Ковачева докато представяше осмия годишен доклад на Националния превантивен механизъм за 2019 год. През миналата година са били извършени 55 проверки - в затвори и затворнически общежития, арести, психиатрични болници и центрове за психично здраве, места за 24-часово задържане, центрове за бежанци, резидентни социални услуги за деца и възрастни.

Процесът на деинституционализация е много закъснял и е с бавни темпове, като се очаква да приключи през 2035 год. Има недостатъчно социални услуги в общността, домовете за хората с деменции са пренаселени, над 300 души чакат да бъдат настанени в такива домове, липсват дневни центрове. Към хора в такова тежко състояние не може да се приложи адекватна грижа, тъй като са настанени по 7-8 човека в една стая, каза още тя. Освен липсата на подготвени специалисти, липсва и човешко отношение към страдащите от деменция. Персоналът е ниско платен, работи в лоши условия, полага тежък физически труд, психическото натоварване е голямо. Омбудсманът предлага да има етапна епикриза на нуждаещия се от социална услуга, която в момента на настаняването да указва какво точно е състоянието на човек с деменция и да се прецени в какъв дом да бъде настанен. В някои от домовете са били констатирани редица нарушения на правата на пациентите с увреждания, добави още Ковачева.

В проверените институции за деца е било установено, че някои от тях престояват там 11 години, като в същото време родителите им не са лишени от родителски права. Крайно време е държавните институции да установят устойчива практика на индивидуален семеен подход - семействата да бъдат подкрепени, вместо да продължава настаняването на деца в домове, подчерта тя.

Продължава да съществува проблемът с определянето на законен представител на непридружените деца - бежанци. Не е подобрено нивото на медицинското обслужване на бежанците, настанени в центрове, като основната причина за това е езиковата бариера, сочи още докладът на омбудсмана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай