Омбудсманът не вижда причина да поскъпва парното

Топлофикациите злоупотребяват с доброто отношение на КЕВР, казва Диана Ковачева

Омбудсманът не вижда причина да поскъпва парното | StandartNews.com

„Топлофикациите“ нямат никакво основание да искат по-високи цени. В това бе категорична омбудсманът Диана Ковачева пред БНТ.

„Топлофикациите“ предлагат едно драстично увеличение на цените на парното за следващия сезон и Диана Ковачева недоумява защо го правят. Абсолютно немотивирано е подобно увеличение на цените, което не кореспондира с повишеното качество. Подобно увеличение, когато хората имат финансови затруднения, искането за по-високите цени не е обосновано, подчерта Ковачева. 

„Неудачно е да се променя цената и на топлинната енергия веднъж в годината“, категорична бе тя. По думите на Ковачева няма връзка между повишено качество за повишената цена. Ковачева не вижда какви основания биха могли да имат „Топлофикациите“, за да вдигат цената на топлинната енергия. За да се иска подобно увеличение, наистина нещо драстично трябва да се е случило. За мен това е един опит за злоупотреба с доброто отношение на КЕВР, а КЕВР трябва да застане на позиция и да защити гражданите, призова омбудсманът.

Хората се обърнали към омбудсмана, че не разбират изравнителните си сметки. За над 600 жалби миналата година институцията на омбудсмана дала консултации на хората какво да платят.

Във връзка с паспортизацията на сградите, Ковачева отбеляза, че законът не предвижда паспортизация за старите сгради. Паспортизация трябва да има за новите сгради и за сградите в сериозна реконструкция, настоя Ковачева. Тя добави, че не трябва да се допуска до натоварване на собствениците на имотите. Ковачева настоя концепцията за паспортизация да бъде преосмислена.

По отношение на продължителната изолация на децата от училище заради пандемията, Ковачева обясни, че пандемията и продължителното дистанционно обучение довела до трудности при адаптация към връщането в училище. Тя има десетки жалби от родители, които са обезпокоени от тревожността на децата им, от стреса и адаптацията в училище. Според нея с изолацията и затварянето в домовете децата имат проблем да се върнат към нормалния си живот. Диана Ковачева се надява лятото да бъде използвано по един по-добър начин, за да може децата да се върнат към нормалното общуване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай