Огромен страх тресе българите в РСМ, какво става

Ние в момента сме загубили сърцата на хората в РСМ, заяви доц. Ташев

Огромен страх тресе българите в РСМ, какво става | StandartNews.com

"Не трябва да ни изненадва фактът, че в Скопие се прокарват такива закони. Сред българското общество има недоволство, тъй като се очакваше, че поне на ниво министър или на държавно ръководство ще се вземе официално становище по отношение на тази поредна провокация", заяви историкът доц. Спас Ташев от БАН.

Той сподели, че си тълкува тази провокация като подготовка на общественото мнение в РСМ, че Скопие няма никакво намерение да изпълнява Договора за добросъседство. Според него гражданите на РСМ са ощетените, защото правителството няма да предприеме никакви стъпки в посока евроинтеграция.

"Наблюдава се апатия на базата на успехите, които постигнахме. Виждаме какви колосални разходи прави властта в Скопие и въпреки това не успя да прокара тази по същество антибългарска декларация. Ние в момента сме загубили сърцата на хората в РСМ. Има огромен страх, който тресе българската общност там и те не виждат реални действия в лицето на България, насочени към защита на интересите на местното българско население", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на традиция в тази насока си казва думата. Той добави, че нищо не е направено, за да се вдъхне живот на това, което трябва да се постигне по отношение на политиката ни в РСМ.

"В наши дни държавните граници до голяма степен губят своето значение, но в геополитиката създаването на едно общо социокултурно пространство, което надхвърля държавните граници, ще има все по-голяма роля", уточни Спас Ташев.

"Ние в Скопие информационно, културно сме една голяма дупка, кръгла нула, образът за нас се формира от медиите в РСМ, които са контролирани от Белград и Москва. На думи много политици у нас твърдят, че се борят срещу влиянието на Путин, но не виждаме никакви реални действия", категоричен е гостът.

Според историка ни е необходим нов подход, за да успеем да постигнем нещо и той трябва да се изразява в битката за сърцата на гражданите в РСМ. По думите му България не трябва да позволява други да говорят от нейно име, да внушават неверни твърдения като това, че оспорваме съвременната македонска идентичност, но България не е съгласна да се фалшифицират фактите и да се нарушават човешките права на тези, които са съхранили българското си самосъзнание.

"Когато стана инцидентът в Охрид, там имаше наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Те видяха с очите си вандализма, който властта в Скопие, тъй като истинските подбудители са управляващите в Скопие, които непрекъснато насъскват чрез медиите обществеността и лансират антибългарски твърдения и тенденции. В Охрид местната общественост не се отзова на тези провокации. Някои охридчани в момента се страхуват да демонстрират своето българско самосъзнание", обясни доц. Ташев.

Той допълни, че като цяло отношението към България е положително и не трябва да допускаме да се променя, след което каза, че трябва при наличието на кабинет да се избегне двойнствената политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай