Обрат във времето! Големи изненади до часове

Жълт код в цялата страна за валежи

Обрат във времето! Големи изненади до часове | StandartNews.com

Обрат във времето ни предстои днес. До часове всичко ще е различно от вчера, когато се радвахме на много слънце и типични летни жеги.

ВИЖ ОЩЕ: Боли ви глава? Удря ни мощна магнитна буря, 12 критични часа

Жълт код е обявен за цялата страна заради очаквани интензивни валежи и гръмотевични бури.

Във всичките 28 области на страната е в сила предупреждението, като ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Очакваните количества валежи в някои райони ще са 5-10 mm, на отделни места до 25-30 mm.

В понеделник с умерен запад-северозападен вятър ще прониква хладен въздух. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. В сутрешните часове, главно в западната половина от страната, а около и след обяд и в Източна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. На места явленията ще бъдат интензивни и има условия за градушки. По-късно вечерта валежите в повечето райони ще спрат. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 27° и 32°, в София - около 28°.

Над Черноморието преди обяд ще е слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и до края на денонощието на отделни места по северното крайбрежие ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб, сутринта - предимно от юг, около и след пладне - от изток. Максималните температури ще бъдат между 24° и 28°. Температурата на морската вода е 21°-24°, на север от н. Калиакра е 13°-14°. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините облачността ще е предимно значителна. Ще има валежи от дъжд придружени с гръмотевици, на повече места и по-значителни - преди обяд в масивите от Западна България. Ще духа умерен северозападен вятър. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще бъде около 22°, на 2000 метра - около 14°.

Във вторник ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще се ориентира от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 29° и 34°, по Черноморието - между 26° и 28°. И в сряда ще се задържи предимно слънчево. По-късно през деня, под влияние на преминаващо северно от страната атмосферно смущение, над Северна България и планините ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай