Обрат с документите за ТЕЛК. Най-чаканото решение

Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев

Обрат с документите за ТЕЛК. Най-чаканото решение | StandartNews.com

Обрат с документите за ТЕЛК. Най-чаканото решение взе кабинетът в оставка.

Освидетелстването в ТЕЛК ще се прави само по документи, освен ако състоянието на човек не изисква преглед в болница или в дома му, или ако медицинските му документи са унищожени или изгубени. Това предвиждат нормативни промени, гласувани от правителството в оставка.

Реформата в ТЕЛК беше започната от служебния здравен министър Асен Меджидиев преди година, но не беше одобрена в мандата на последния служебен кабинет. Промените предвиждат разкриване на такива комисии във всички държавни и общински многопрофилни болници, в онкологичните центрове и по възможност в диспансерите.

Издаването на решение ще се случва в срок от 3 месеца, считано от деня, в който човек е подал заявление в регионалната картотека, а не както в момента – от постъпването на документите в ТЕЛК.

Това би трябвало да забърза процедурата, а решението ще може да се праща и по електронен път. Освидетелстване по документи ще прави комисия, определена на случаен принцип от всички в страната. Когато обаче се изисква клиничен преглед, човек ще бъде освидетелстван от комисия по постоянен или настоящ адрес.

Ако се лекува продължително в болница или в дома си, освидетелстването ще става в най-близката ТЕЛК комисия.

Според промените – обжалвано пред НЕЛК решение ще може да се връща само веднъж и ако новото решение на ТЕЛК отново стигне до националния орган, оттам ще го решават по същество въз основа на наличните документи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай