Няма да повярвате колко получава готвач

Въпреки пандемията има глад за кадри

Няма да повярвате колко получава готвач | StandartNews.com

Няма да повярвате каква е заплатата на готвач у нас в разгара на пандемията, когато хиляди останаха без препитание заради затварянето на редица бизнеси. Сред най-силно пострадалите сектори е туризмът, в частност ресторантьорите.

На този фон професията „Готвач” се оказва една от най-търсените и най-високо платените сред сезонните работници в Европа, като в България заплатите могат да достигнат депутатските възнаграждения от близо 5 бона. До момента обаче нито един готвач от чужбина не е заявил желание да работи по родното Черноморие.

Калина Гочева е опитен готвач със стаж над 30 години. С нетърпение очаква новия сезон, в който вече е ангажирана като главен готвач.

„Нашето основно средство, с което да се препитаваме, това е работата в кухните. Но е несигурно в момента. Никой нищо не знае какво ще се случи със сезона, с ресторантите със свободна консумация”, споделя Калина Гочева за Нова ТВ. Тя е работила и в италиански ресторант в Англия, но в момента предпочита да е в България. Заради организаторските си умения от дълги години работи с един и същ работодател. И посочва, че с опита се е научила да подбира и екипа си от помощници.

„Заплащането е важно, но не е най-важното. Първо трябва условията за работа да са добри”, смята Калина.

Заради епидемията много от колегите й вече са се насочили към друг вид работа.

„Голяма част от качествения персонал са се пренасочили в друг вид работа, защото няма как тези хора, от миналата година имат работно три-четири месеца, да издържат чисто финансово”, коментира Манол Тодоров – ресторантьор.

Въпреки несигурната обстнановка сред бранша се оказва, че една от най-търсените професии преди лято 2021 е тази на готвач.

„През месец февруари отчитаме значителен ръст в търсенето на готвачи от страна на работодателите. Обявени в бюрата по труда в бургаска област 101 работни места за готвачи при 6 работни места през месец януари”, обясни Пенка Кирилова, директор на РСЗ Бургас.

 „Бяха приети документи на работодатели за регистриране на сезонни работници на 364 готвачи и 573 помощник-готвачи от чужбина, главно от Украйна. Към момента в регионалната служба по заетостта са входирани документи за 9 сезонни работника, но нито един от тях не е по професията готвач”, обясни Пенка Кирилова.

За това пък заплатите за готвачи започват от 2000 лева, като опитен главен готвач подписва договор за над 4 000 лева месечно възнаграждение.

„В някои по-големи бази хотелски може да достигне дори по 5 000 като цяло. Няма какво да ви учудва, в крайна сметка това е породено от липсата на кадри”, обяснява Ваня Андонова - хотелиер и ресторантьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай