Понеделник,

Нови разкрития за атентата. Гешев следен

От: СТАНДАРТ -
3268
Нови разкрития за атентата. Гешев следен
A
A
A

Нови детайли около подготовката на атентата срещу главния прокурор изнесе бившият шеф на НСО ген. Тодор Коджейков по БТВ.

Едно покушение се подготвя с месеци. Това е при условие, че охраняемото лице се движи по един и същ маршрут в дълъг период от време, каза Коджейков. Но уточни, че в конкретния случай с Иван Гешев това вероятно това е станало за часове - той е бил следен и са го чакали да се върне по същия маршрут.

„Мерките за сигурност са съобразени с обстановката и цялата придобита за охраняемото лице информация. Ако е имало информация, ако в дълъг период от време е имало сигнали, нормално е охраняемото лице, в случая главният прокурор, да е в бронирана кола от съображение за сигурност и безопасност“, обясни той.

Тодор Коджейков подчерта, че както той, така и неговите предшественици и наследници на най-високия пост в НСО са се борили за необходимата техническа обезпеченост, за да се осигури безопасността на охраняемите лица. Винаги обаче са им отговаряли, че няма финансова възможност.

Той посочи още, че автомобилният парк на НСО е много стар. Въпреки това службата се обитава да ги поддържа в добро техническо състояние, за да изпълнява задълженията си. Коджейков призова също така държавата да се погрижи за охраняваните лица чрез закупуването на повече бронирани автомобили.

„Маршрутът на охраняемото лице може да бъде променен в последния момент. Това се прави често. Дори в определени случаи това е полезно. Това може да допринесе за това, да се избегне един такъв момент – с поставянето на взривно устройство по трасето“, обясни още Тодор Коджейков и допълни, че охранителите не участват в определяне на плана на охраняемото лице.

Той каза още, че в случая с опита за атентат срещи главния прокурор Иван Гешев, хората, които са подготвяли покушението са имали на разположение между два и четири часа. „Те са знаели, че той е на мероприятие с младши прокурори. Имали са време да се подготвят“, обясни още той и отрече индиректно обвиненията, че човек от НСО е подал информация за трасето.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com