Нещо много неприятно идва от Сахара. Ще ни подлуди

През следващите 48 часа топъл въздух, идващ от Средиземно море, ще обхваща Балканския полуостров

Нещо много неприятно идва от Сахара. Ще ни подлуди | StandartNews.com

Нещо много неприятно идва от Сахара. Ще ни подлуди. Над страната ни ще се изсипе червен дъжд, причинен от праха, който нахлува от пустинята у нас.

ВИЖ ОЩЕ: Нов капан от времето. Щраква след 20 часа

През следващите часове очакваните валежи ще бъдат леко оцветени и примесени със сахарски прах, но няма причини за тревоги, пише meteobalkans.com.

През следващите 48 часа топъл въздух, идващ от Средиземно море, ще обхваща по-голямата част от Балканския полуостров, но, освен очакваното затопляне, въздушната маса ще бъде наситена от високи количества прах от Сахара.

Възможно е небето над южните части от полуострова да се оцвети в лек оранжев оттенък.

Причината за високите нива на сахарски прах е силен средиземноморски циклон, позициониран над Италия. Той засмуква огромно количество сахарски прах в атмосферата, а околните ветрове, съпътстващи циклона, го разнасят към Балканите и Източна Европа.

През следващите часове очакваните валежи ще бъдат леко оцветени и примесени със сахарски прах, но няма причини за тревоги. Само колите ни ще бъдат покрити с червена мръсотия.

От НИМХ също предупредиха, че през следващото денонощие се очаква повишаване на концентрацията на пустинен прах в атмосферата над страната.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай