Нека в БСП ме плюят, софиянци ще ме харесат

Нека в БСП ме плюят, софиянци ще ме харесат | StandartNews.com

Целта ми е наесен да събера повече от 103 000 гласа, които получих преди 5 г.

Трябва ни технократска, а не носталгична левица, казва Георги Кадиев

Кандидатурата на соцдепутата Георги Кадиев за кандидат-кмет за София буквално взриви "Позитано" 20. Защо червеният избраник влиза в кметската битка, ще вземе ли гласове от БСП и ще отиде ли в АБВ? Часове след изявлението си пред парламентарната група на БСП и в социалната мрежа, Кадиев отговори на въпросите на "Стандарт".

Не съм подавал оставка от БСП и няма да подам, оставам депутат

Ще приема подкрепа от партии, които не са патерици на ГЕРБ

- Г-н Кадиев, предизвикахте вълна от коментари със съобщението си пред депутатите от БСП, а по-късно и във фейсбук, че се кандидатирате за кмет на София. Наистина ли смятате, че имате шанс като независим кандидат или давате ясен знак, че не сте съгласен с ръководствата на "Леге" и "Позитано"?

- Просто искам столичани да имат подготвена и доказана алтернатива. Шест години като общински съветник се борих за по-добро управление на общината - постоянно, неуморно, година след година. Случаят с "Карат-С" и опитът да им подарят 3,6 млн. лв., компрометираните уволнени районни кметове, изхвърленият шеф на "Софийски имоти", махането на Андрей Иванов като председател на Столичния общински съвет, и т.н., и т.н. - всичко това е плод на тази работа. Не мога да оставя служебна победа на ГЕРБ, понеже са се предали или продали и са си намерили удобното място в листите. Столичани имат алтернатива, да избират - статуквото с Борисов, Фандъкова, Диков, Котараците и компания или алтернативата с Георги Кадиев. Каквото решат.

- Във вторник вечерта лидерът на АБВ Георги Първанов отказа категорично коментар, но в същото време от АБВ дадоха да се разбере, че сте "добра кандидатура, която може да бъде гласувана за подкрепа" в партията им - ще я приемете ли?

- Ще приема подкрепа от партии само при две условия, които съвсем ясно обявявам. Да няма после не разбрах и не чух. Първо, всички партии да са равнопоставени и с право на вето при решенията. Като искат да ме подкрепят, ще си говорят и ще взимат общи решения. И второ, категоричен ангажимент за алтернативна политика срещу ГЕРБ в СОС. Нямам намерение да участвам в патерици на Борисов.

- Защо решихте да хвърлите партийния билет? Почти сигурно е, че ще ви изключат от БСП, а председателят на Градската организация Калоян Паргов ви призова вече да напуснете и парламента.

- Не съм подавал оставка от БСП и няма да подам. БСП има устав, има ръководство, каквото решат. Все си мисля обаче, че първо трябва да се огледат за тия, дето ни натресоха Пеевски, дето правиха заменки с горския фонд, дето по общините правиха скандални сделки. Аз не съм проблемът на БСП, а удобното оправдание на части от ръководството. Всъщност кметските избори до голяма степен ще покажат правилни ли са действията ми. Обещах, че няма да коментирам никой от БСП, така че ще пропусна и Паргов, и всеки друг. Няма да напусна и парламентарната група.

- И няма да отидете в АБВ?

- Не. Ако съм искал, да съм отишъл. Между мен и АБВ има основно различие - участието в управление с ГЕРБ. Според мен лява партия няма място там, за да прикрива истинския коалиционен партньор - ДПС. Като ГЕРБ толкова искат да управляват с ДПС, оставете ги да се наиграят.

- Бяхте още член на Националния съвет на БСП, преди да обявите, че напускате пленума, когато на "Позитано" 20 се говореше за обединена левица, а наблюдаваме, че роненето продължава и май по-бързи темпове - защо?

- Не коментирам БСП повече. Когато е трябвало, съм коментирал. Искал съм оставки, предлагал съм алтернативи. Сега темата ми е София, не БСП. Единственото, което ще кажа е, че България има нужда от силна, модерна, технократска и обединена левица. Не лявоносталгични партии.

- Но в рамките на ден ваши другари казаха доста, да ги наречем, критични думи през медиите и в социалните мрежи. Няма ли да им отговорите?

- Нека ме плюят. Нека ме отлъчват, но най-лошото е да са безразлични. А се надявам, че хората в София вече не са безразлични.

- 5880 гласа - толкова преференции събрахте от общо 32 180 за БСП в София по време на изборите за Народно събрание. Ще успеете ли да съберете повече гласове като кандидат за кмет?

- Оставете това, това беше само в 23 МИР, т.е. в 1/3 от София, при съвсем друга ситуация и с неяснота какво е преференция. Михаил Миков събра 2 хиляди преференции, аз събрах три пъти повече, той какво да каже? Все пак дори в тази ситуация събрах най-много в БСП за цялата страна. Не се скрих водач на друго място, останах си 9-и в листата, хората ме оцениха, преборих се, благодаря им. Част от днешното ми решение се дължи и на тях.
Истинският мерител е друг - през 2011 имах 103 хиляди гласа и целта ми сега е доста над това ниво.

- Написахте, че "всички са се предали и подаряват или продават победата на ГЕРБ" - говорите за партии или за БСП в частност?

- Говоря за пълната липса на алтернатива за София и пълната незаинтересованост да се предложи такава. Партийните ръководства или отписаха изборите - що да трошат пари? Или окупираха първите места в листите и кандидат-кметовете да се спасяват. Е, не може така. Като имаш такова поведение, защо се чудиш, че ГЕРБ те помита?

- А не подарявате ли вие победата на ГЕРБ с тези почти 6000 гласа, които приемаме, че ще дръпнете от БСП?

- Тази сметка никой не може да я направи. Това, че някой ми е дал преференцията си, изобщо не означава, че я дава на друг от БСП. Огромната част бяха непартийни гласове, които ме подкрепиха, за да съм нещо различно в БСП и парламента. Това са леви хора, недоволни от случващото се вляво, но все още надяващи се, че нещо ще се промени. Мисля, че в крайна сметка всичко е за доброто на лявото пространство. Има нужда от разтърсване, от емоция, та дори и да ме плюят. Няма по-лошо от унинието и ступора, в които мнозина са изпаднали.

- Пак от поста ви в туитър и фейсбук - "София е за всички" - та нима в момента не е?

- Да, в основни линии. Но искам да надграждаме, да сме космополитни, градът да вибрира от енергия. Да е красив за всички, не само за онези, дето строят в Борисовата градина зад Софияленд и щяло да има "гора от 800 дървета". Чудесно - ама я направете за всички, не за себе си и за тарикатите от общината, дето са дали разрешение и са бръкнали в кацата с меда. Или каква работа има ксенофобска проява като Луков марш в София?

- А защо няма лява партия в България, която да е "за всички социалисти, социал-демократи или хора с леви убеждения"?

- Защото хората са различни, което прави партиите различни. Винаги ще има много леви партии. Важното е кое ги обединява. И то да не е просто лява носталгия, а ляво технократство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай