Не е за вярване! От кога и защо празнуваме Коледа

Историята на този празник и изключително интересна

Не е за вярване! От кога и защо празнуваме Коледа | StandartNews.com

Коледа е един от най-древните български празници. Възникнал е още в прародината ни ИДЕЛ-Булгар, създадена от българите още в края на ледниковата епоха. Това обяви писателят Иван Тренев, който наскоро издаде новата си книга "Васил Левски 200 години безсмъртие. Уставът на БРЦК".

Той е публикувал във Фейбук и карта на най-древната българска държава, пише Флагман бг.

„Преди няколко хиляди години древните българи са имали водач на народа – кан Колад. От край време българите са наричали своя Бог-слънце – Бог Ра, а учението им – Тангризъм. Те са имали храмове – светилища, които са били предимно в планините.

В тях вождът, заедно с жреците и всички мъже са отивали да се помолят на Слънцето за неговото благоволение. На 22 март и 22 септември са отивали да му благодарят за това, че денят бил равен на нощта, а на 22 декември, когато денят е бил най-къс, а нощта най-дълга, за да не се скрие Слънцето завинаги, българите са отивали да му се молят да стои по-дълго на небето“, разказва писателят.

„Три дни преди 22 декември Колад, заедно със жреците и мъжете се отправили към светилището в Небесната планина, за да благодарят на Бог Ра“, добавя той.

„На тръгване Колад казал на жена си: „Докато отсъствам, ако дойде часът да родиш, от сега да знаеш – роди ли се момче, както жреците предсказаха, ще носи името Болг, което ще рече Велик, Силен, Безсмъртен!“. На 25 декември, рано сутринта, точно когато изгряло слънцето, тя родила своя син Болг.

Зарадвали се всички хора, защото вече ще има кой да наследи царството, то ще остане цяло, а няма след смъртта на Колад, да се раздели на 5 части и да премине в ръцете на алчните му зетьове“, пише Иван Тренев в социалната мрежа.

„Същият ден, когато слънцето се изкачило високо на небето, кан Колад, жреците и мъжете се завърнали от светилището. Излязла канската жена с новородения си син, последвана от мало и голямо за да ги посрещнат. Всички пеели: „Болг се роди, Коледо, Болг се роди !…“. Зарадвал се много Колад и от щастие се разплакал“, добавя той.

„Жрецът, застанал до него, се провикнал: „Чуй народе волята на бог Ра, който ни изпрати в дар Болг! По неговата воля, името на Болг и народа на който ще е Велик кан, ще просъществува за веки веков! По волята на Ра, от днес нататък за вечни времена, от този ден ще започва отброяването на новата година! Това ще е новият най-точен календар за всички времена и народи! – и вдигнал жезъла си към слънцето“, разказва патриотът.

„Всяка година на 25 декември, с песни танци и обща трапеза, народът празнувал рождения ден на Болг, а Колад раздавал на бедните и децата подаръци. След много, много години, когато станал белобрад старец, децата започнали да го наричат дядо Колад, а празника Коледа. След смъртта му на престола седнал Болг. Велик и могъщ кан бил Болг и справедлив като баща си. Разширил държавата и продължил да раздава на Коледа подаръци“, добавя той.

„Днес българите трябва да помним тези важни исторически факти, защото само истината ще ни направи свободни! Културно-историческото наследство в България е единственото, което ни остана и е най-мощното оръжие срещу Великите сили, които винаги са желали тази свещена земя за тях!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Тодор
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
преди 4 месеца

Престанете да си рекламират това, което ви помага. Нас не ни интересува.

Откажи
Критик
преди 4 месеца

Благодаря че още има Българи националисти и традиционалисти. Гордея се с корените си Благодаря на писателя пожелаем весели празници и мирна година както на него и всички Българи А за коментара на Тодор мисля че не трябва да се публикува в тази страница

Откажи
Светла
преди 4 месеца

Приказка ли е това?

Откажи
Rofl
преди 4 месеца

Токораз Исто няма да е един, я. Само приказки и легенди не подкрепени с факти. Важното е да сме маааалко по-отгоре от западните ни съграждани - макетата.

Откажи