Най-много гинем в катастрофи в целия ЕС

България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи на 1 милион жители

Най-много гинем в катастрофи в целия ЕС | StandartNews.com

България е на първо място в ЕС по брой загинали при катастрофи с леки автомобили на 1 милион жители. Това сочи анализ на Евростат за тенденцията със злополуките на пътя с фатален край през 2017 г.

Характеристиката на фаталните инциденти при отделните категории превозни средства показва, че България се нарежда с най-висок дял смъртност в категорията на леките автомобили с 64 смъртни случая на милион жители.

Това е почти шест пъти повече от най-ниското съотношение в Малта – 11 на 1 млн. Средният показател за ЕС е 23 смъртни случая на 1 милион при категорията леки автомобили.

Според данните на Евростат при катастрофи с леки автомобили у нас са загинали 456 души, при катастрофи с пътнически автобуси – 5 души, при фатални инциденти с велосипедисти – 35 души, загиналите пешеходци са 118, като общия сбор на загиналите при пътни инциденти у нас надхвърля 700 души.

Данни от доклад на МВР показват, че най-висок дял смъртност има при катастрофите с челен сблъсък между автомобили – близо половината от фаталните инциденти.

МВР отчита също, че най-тежките последствия при челен сблъсък се дължат на навлизане по някаква причина в лентата за насрещно движение, неправилно изпреварване, разсейване, задрямване и др.

Черната статистика на пътните инциденти с фатален край само за първите 6 месеца на тази година са: 254 загинали и 3653 ранени при близо 3000 пътно-транспортни инцидента. Това означава по около 250 инцидента всеки месец и 42 убити българи средно на месец при автомобилни инциденти.

През 2017 г. на територията на ЕС при пътни инциденти са загинали около 25 хил. души или около 50 смъртни случая на 1 милион жители, показват данните от анализа на Евростат.

Разликите между държавите-членки за броя на загиналите при пътни инциденти варират от 30 смъртни случая на милион жители във Великобритания и Швеция – до над 90 в България и Румъния, като тук статистиката обхваща всички по вид фатални инциденти на пътя.

Според Евростат Румъния държи лидерството по няколко вида категории смърт на пътя: по общ брой фатални инциденти – 99 на 1 милион, по смърт на пешеходци – 37 на 1 милион и по смърт на велосипедисти – 30 на 1 милион.

В Малта има най-малко инциденти с фатален край при автокатастрофи – 11 на милион. В Дания има най-малко инциденти с пешеходци – 3 на милион. В Естония няма регистрирана смърт на мотоциклетисти, а в Люксембург и Кипър няма загинали велосипедисти, показват данните на Евростат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай