Нашите ученици отиват в Кеймбридж

Учебната ни програма съчетава най-доброто от САЩ и Великобритания, казва Джим Ъркхарт

Нашите ученици отиват в Кеймбридж | StandartNews.com

Възможностите български ученици да учат по чужди образователни програми, без да напускат страната, се увеличиха през последните години. Такова обучение предлага и Англо-американското училище в София. "Стандарт" попита директора му Джим Ъркхарт как се кандидатства, предлага ли стипендии училището и как се реализират младежите, които го завършват.

Всяка година предлагаме няколко пълни стипендии в 7-ми и 8-ми клас

- Разкажете ни малко повече за Англо-американското училище в София и възможностите, които предлага на учениците.

- Англо-американското училище (ААУ) в София е училище с международна и приятелска атмосфера, което осигурява високо качество на образованието в рамките на отлична среда за обучение. Нашата мисия е да ангажираме, подпомагаме и подготвяме всеки ученик за днешния и утрешния ден. ААУ предлага образователни услуги на международната и местната бизнес общност в София. В момента в училището учат над 430 ученици, на възраст от 4 до 18 години, от над 45 страни. Ние предлагаме учебна програма, която съчетава най-добри практики от САЩ и Великобритания. Акредитирани сме от Съвета на международните училища (CIS), Асоциацията на училищата и колежите на Нова Англия (NEASC), предлагаме международно признатата International Baccalaureate (IB) диплома и сме асоцииран член на Съвета на британските международни училища (COBIS).

Последните осем години ААУ предоставя пълна академична стипендия на талантливи български деца. Ежегодната инвестиция, която училището прави в

стипендиантската програма възлиза на над 300 хил. евро

- Каква е вашата учебна програма?

- Официалната ни учебна програма от предучилищен клас до последните две години от гимназията, когато учениците следват IB (International Baccalaureate), поставя акцент върху обучението с разбиране. Учителите използват различни техники на преподаване, за да посрещнат най-добре специфичните нужди на всеки ученик. Програмата ни се базира на Американската US Common Core и Европейската образователна рамка.

- Какъв е процесът на прием? Нуждаят ли се учениците от специфична подготовка, преди да кандидатстват за ААУ?

- Всеки би могъл да кандидатства, ако смята, че нашето училище е в състояние да изпълнява образователните му нужди. Родителите, които се интересуват от записването на децата си при нас, е добре да се свържат с училището през ноември на предходната учебна година. Заявления се приемат и през учебната година при положение, че има свободни места в клас. Отличното владеене на английски език е предимство в началното училище, а доброто владеене на езика е задължително за средния и горния курс. При кандидатстване в гимназията учениците следва да демонстрират и много добър академичен успех и междуличностни умения, които им помагат да се справят в международна среда.
Училището дава приоритет прием на деца от международната дипломатическа и бизнес общност, следван от българския бизнес. Поради ограниченото количество места в някои класове има списък с чакащи.

- Какви са вашите такси? Предлагате ли стипендии и на какви изисквания трябва да отговарят студентите да ги спечелите?

- Таксите на Англо-американското училище са сравними или малко по-ниски, отколкото на подобни международни училища в Централна и Източна Европа. Точната сума може да бъде намерена на интернет страницата на училището.
Всяка година училището предлага няколко пълни стипендии за отлични български ученици, които в момента са в 7 и 8 клас и не могат да си позволят да плащат такса за обучение. Кандидатите подават заявление и са тествани на английски и математика, след което преминават през интервю с преподаватели. Учениците, които демонстрират най-добри резултати и лични качества, които съответстват на ценностите на училището, получават пълна стипендия.
Кампанията за стипендии се провежда в момента, повече информация може да бъде намерена и в нашия уебсайт www.aas-sofia.org.

- Какви възможности за извънкласни дейности предлагате?

- Учениците от средния и горния курс могат да избират от разнообразни дейности - изкуства, спортове, възможности за доброволчество. Англо-американското училище е част от Асоциацията на училищата в Централна и Източна Европа (CEESA). Някои от предлаганите дейности, в които нашите ученици се включват активно, са:

футбол, баскетбол, плуване, хорово пеене

визуални изкуства, "Модел ООН", тенис, математически състезания, театър, волейбол, роботика и различни клубове, свързани с благотворителност и доброволчество.

С подкрепата на нашата родителска организация предлагаме широка гама от спортни и извънкласни дейности и за учениците от началното училище - футбол, баскетбол, таекуондо, гимнастика, хип-хоп танци, театър, шах, народни танци и т.н.

- В кои университети отиват завършващите ученици? Поддържате ли връзка с тях?

- До момента имаме пет завършили класа. Зрелостниците ни са приети в едни от най-добрите университети и колежи в САЩ, Великобритания и континентална Европа. Сред тях са Харвард, Кеймбридж, Кингс Колидж, Лондон Метрополитън Юнивърсити, Уебстър Юнивърсити, Еразмус Юнивърсити и други. Горди сме с нашите възпитаници и смятаме да стартираме редовен алумни бюлетин, който ще помогне да поддържаме връзка със завършилите и да информираме нашата общност за техните постижения и успехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай