Наш гурбетчия подпали Атина (ОБЗОР)

Наш гурбетчия подпали Атина (ОБЗОР) | StandartNews.com

Българин е виновен за жестокия пожар на гората край Атина. Това твърдят гръцките власти, които са задържали 58-годишния нашенец. Огнената стихия се разрази в петък, но поради силния вятър много бързо достигна до жилищни райони. По чудо няма жертви.

Сънародникът ни, най-вероятно гурбетчия, е арестуван заедно с 67-годишен грък, съобщава GRReporter. Двамата вероятно са опушвали кошери и неволно предизвикали пожара. Сайтовете в южната ни съседка обаче твърдят, че мъжете са заподозрени в умишлен палеж. Това твърди и военният министър Панос Каменос. Според информация на българското посолство в Атина обаче прокуратурата засега не разполага с такива данни, а става въпрос за предизвикване на пожар по невнимание. Същото твърдят и от атинската пожарна.

Двамата мъже са били задържани от Службата за борба с умишлените палежи и в събота са били разпитани от прокурор в гръцката столица.

Полицията в Атина е арестувала и още един мъж, пчелар, който по невнимание, по време на работа в пчеларски кош е предизвикал пожар в горска местност в района на Егио. Огненият ад е унищожил детска площадка в един от кварталите на Атина и една църква. Съобщава се за един човек, загинал от пламъците.

Над 80 пожарникари са се включили в гасенето на огнените стихии, като в същото време правителството беше принудено да поиска спешна помощ от Европа. Френското вътрешно министерство съобщи, че ще изпрати два самолета, разпръскващи вода, и един разузнавателен летателен апарат в помощ на Гърция. Според военния министър на южната ни съседка Панос Каменос палежите били умишлени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай