Напрежение! Тежки думи на Кошлуков, какво става

Има много сериозен натиск за подмяна на историческата ни памет

Напрежение! Тежки думи на Кошлуков, какво става | StandartNews.com

Важно е да показваме свидетелствата за тоталитаризма, защото паметта и историята не са едно и също нещо. Паметта е различна. Нацията няма памет, помнят отделните индивиди. Спомените се формират от някакви опорни точки. Без миналото - нямаме бъдеще. Това заяви генералният директор на БНТ Емил Кошлуков за документалната поредица "Отворени досиета".

Той изтъкна, че спомените могат да бъдат пресъздавани и заличавани. Това се случва всеки ден и с нашата колективна памет, обясни той.

„Битката за миналото е битка за бъдещето. Националните ни празници са памет. Можем да преиначим историята, но не можем да я подменяме. Днес има много сериозен натиск за подмяна на историческата ни памет. Напоследък говорим за езика на омразата и фалшивите новини. Колективната ни памет ни пази, като нация“, подчерта Кошлуков.

„Това е истинското свидетелство за епохата. Ако не покажем историите им, паметта ще бъде подменена. Трябва да съхраняваме онази културна памет, която е свидетелство за историята и е истината. Този период е болезнен и е разделителен за нацията, но няма как да затворим една страница от историята, преди да я прочетем“, обясни той.

„Възродителният процес е едно от най-големите зверства на балканите. Ние изхвърлихме за една нощ 150 000 наши съграждани извън границата си. Възродителният процес трябва да се знае. Ако различията изчезнат и противоречията ще изчезнат. Това беше идеалът на комунизма – безкласен модел, при който всички да сме равни“, каза още Емил Кошлуко, цитиран от Факти.бг..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай