Над 100 световни премиери в Женева

Над 100 световни премиери в Женева | StandartNews.com

Автомобилният пазар в Европа е един от най-големите в света и търсенето на коли в последните години постоянно се увеличава. По данни на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) през 2014 г. на Стария континент са продадени над 12,5 млн. нови коли. Това е ръст с 5,7% спрямо предходната. На някои пазари е отчетено увеличение дори с 20-30%. Всяка година Женева се превръща в автомобилната столица на света. Производителите пристигат в швейцарския град, за да покажат най-новите си творения, да разкажат за бъдещите си планове и за тенденциите в бизнеса. Тази година автомобилното изложение в Женева ще се проведе за 85-и път. Първият е през 1905 г., а през 1924 г. той получава международен статут. Оттогава той е един от най-прочутите и престижни автомобилни салони в Европа. Включен е в петицата на най-добрите в света, заедно с тези във Франкфурт, Париж, Детройт и Токио. От 5 до 15 март посетителите ще могат да видят повече от 800 експоната, от които само световните премиери са над 100. Очаква се салонът да бъде посетен от близо 800 000 души.

Citroen
фото а - Berlingo Multispace


Две са световните премиери на френския производител в Женева. На първо място това е MPV-то Berlingo Multispace. Пионерът в лекотоварния сектор има по-изразителна предница от предшественика си и е оборудван със съвременни технологии като 7-инчов тактилен екран, спирачна система Active City Brake и двигатели от последно поколение. Втората премиера е концептуалният модел Berlingo Mountain Vibe. Феновете ще видят и обновения хечбек DS5, който вече е без "двойния шеврон".

Suzuki
b - Концептът iK-2


Японската компания също ще покаже две световни премиери - на концептуални модели. iK-2 е компактен автомобил, разработен на основата на иновативната тема на компанията "Хармонизирана сила". iM-4 пък е емблематичен малък 4x4 автомобил, създаден в унисон с концепцията "Придай форма на вдъхновението". Двата модела са показни за амбициите на Suzuki да не отстъпва от своята философия и да продължава да разработва компактни и икономични градски автомобили.

Peugeot
c - Peugeot 208


Световната премиера на французите е новият 208, чийто предшественик също дебютира в Женева преди 3 години. Продажбите на модела в България ще стартират през юли 2015 г. Автомобилът ще има три нови дизелови двигателя - 1,6-литрови с мощност 75, 100 и 120 к.с., както и нов 1,2-литров бензинов с мощност 110 к.с. На щанда на производителя ще бъдат изложени също така 3 концептуални модела, 2008 DKR, който наскоро се завърна от рали Дакар, и още 23 автомобила.

BMW
d - BMW Серия 1


Германският производител ще покаже за първи път новото BMW Серия 1 с модифициран дизайн на предната и задната част, както и новото BMW Серия 2 Gran Tourer, което предлага място за 7 пътници. И двата модела могат да се похвалят с богата гама нови двигатели. Световен дебют ще направи и купето BMW M4 MotoGP Safety Car, което, както личи по името, ще бъде отново официален "Автомобил на сигурността" в състезанията от MotoGP и този сезон.

Ford
e - Focus RS


На щанда на марката ще се състоят премиерите на два нови автомобила. Световна премиера пред публика ще направи новото поколение на суперспортния Focus RS (2,3 литров EcoBoost двигател с мощност над 320 к.с.), а новото GT (EcoBoost двигател, V-образен, шестцилиндров с работен обем от 3,5 литра и мощност над 600 к.с.), ще бъде показано за първи път в Европа. Публиката ще види и всички представители на спортната Ford Performance линия.

Land Rover
f - Range Rover Evoque


Компанията ще покаже Land Rover за първи път пред световна публика обновената версия на популярния си модел Range Rover Evoque. Една от основните новости при него е въвеждането на адаптивни LED светлини. Очаква се и подобрена гама от двигатели, като в нея ще влизат 4-цилиндрови мотори от гамата Ingenium, с които вече се оборудва Jaguar XE. За първи път феновете ще видят и две специални издания на легендарния модел Defender.

Opel
g - Opel Karl


Две световни премиери подготвя и Opel. Първият е идеалният автомобил за клиентите, при които цената не е без значение - новият Opel Karl. Неговата базова цена е 9500 евро с ДДС, препоръчана от производителя за германския пазар. Другият световен дебют е на новия Opel Corsa OPC. 1,6-литровият двигател OPС има максимална мощност от 207 к.с. и 245 Нм максимален въртящ момент. Допълнителни 35 Нм са на разположение при необходимост благодарение на функцията overboost.

Toyota
h - Toyota Avensis


Четвъртото поколение на Toyota Avensis ще направи световен дебют в Женева. Визията на модела е разработена от дизайнерското студио на компанията във Франция. Успоредно с това японците ще покажат за първи път и новия Auris. Той ще бъде представен и във версия Touring Sports. От Toyota коментират, че основен акцент в двигателната гама на Auris е хибридната му версия, която формира половината от общите продажби на модела за миналата година.

Renault
i - KADJAR


На щанда на Renault перлата ще бъде изцяло новото пазарно предложение - кросоувърът KADJAR, който ще бъде представен в няколко различни модификации. Други интересни новости, които анонсират от Renault, ще бъде нова версия на електромобила ZOE и изненада от спортното подразделение на марката - Renault Sport. Акцент на щанда на марката Dacia пък ще бъде премиерата на лимитирана серия, посветена на 10 г. от настъпването на ренесанса в компанията.

Skoda
j - Superb


Световна премиера ще направи новата специална серия Octavia RS 230. За задвижването на автомобила се грижи 2-литров бензинов двигател, който генерира максимална мощност от 230 к.с. Новата спортна версия ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 сек, а максималната скорост на движение е 250 км/ч. Това я прави най-бързата серийна Octavia в цялата история на модела. Световен дебют ще направят също така новият флагман Superb, както и спортната версия на новата Fabia - Monte Carlo.

Volkswagen
k - Passat Alltrack


Alltrack версията на актуалното осмо поколение Passat ще дебютира пред световната публика. Машината е с почти три сантиметра по-високо окачване и задължителните за този клас декоративни и предпазни панели в долната част на каросерията. Двигателната гама е пренесена от стандартния Passat. Компанията ще покаже за първи път новото поколение на хитовия си пътнически превозвач Touran, на обновения Sharan, на новото Caddy и други модели.

Aston Martin
l - Vulcan


Британският производител Aston Martin пуска ексклузивна серия от 24 суперспортни автомобила Vulcan. Колата, чиято цена е 2,5 млн. евро и може да бъде управлявана само на писта, ще направи световен дебют в Женева. Автомобилът е със задно задвижване, каросерията е от карбон, а двигателят - атмосферен бензинов V12 с мощност от над 800 к.с. С цялата тази мощ ще трябва да се справят диференциал с ограничено приплъзване и 6-степенна секвенциална кутия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай