Четвъртък,

Правят ли манипулации при слагане на екостикери?

От: Мартина Суботинова -
Правят ли манипулации при слагане на екостикери?
A
A
A

От 12 юли, когато се въведоха екологичните стикери с вграден чип до сега, над 267 000 автомобила са със залепен нов екостикер след преминат годишен технически преглед.

Това казаха за "Хоризонт" от автомобилната администрация. Към момента не липсват манипулации от някои от пунктовете при въвеждане на данните в системата за изгорелите газове. При доказани случаи на некоректно въведени данни ще се налагат не само глоби, но и ще се отнема разрешителното на пункта за срок от две години. Това предупреди заместник-изпълнителният директор на Държавна автомобилна администрация" Дамян Войновски и допълни:

"Установяваме, че на някои от пунктовете правят няколко по ред въвеждания на данни в системата. В смисъл, че той след като въведе в системата данните за изгорелите газове, системата дава информация, дали автомобилът отговаря на изискванията или не. И те, като видят, че не отговаря на изискванията, пробват втори, трети, четвърти път, докато „налучкат“ данните. Ако успеем да докажем манипулация или промяна в резултатите от измерванията, има си санкция в Закона за движение по пътищата и започваме процедура по отнемане разрешителното на пункта".

От ДАИ казаха още, че от електронната система разбират, че има пунктове, в които не са правили измервания нито на спирачките на автомобила, нито на отработените газове. Към края на годината предстои уредите за измерване да се свържат директно към информационната система и тогава, казва Войновски, няма да е възможно да се извършват манипулации с данните от измерванията при прегледа на автомобила.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички