На Хаваите имитират полет до Марс

На Хаваите имитират полет до Марс | StandartNews.com

Шестима ще живеят в изолация една година с цел бъдеща мисия до Червената планета

На Хаваите започна научен експеримент, при който шестима доброволци ще живеят в условия, имитиращи тези при полет до Марс, съобщи Нюзру. Трима мъже и три жени от САЩ, Франция и Германия една година ще бъдат изолирани от външния свят в специален комплекс на склона на вулкана Мауна-Лоа, напомнящ пейзажа на Червената планета. Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън, която е еколог. В екипа й влизат още физик, инженер, биолог, лекар и архитект, който мечтае да проектира постоянни жилища на Марс.

Те са затворени в специален купол с диаметър 11 метра и височина 6 метра, всеки си има собствена стая, а излизането е възможно само в скафандри. За храна се използват само продукти, които ще бъдат на разположение и в Космоса. Мястото, където е поставен куполът, е специално избрано и в него почти няма животни и растителност. Главната цел на експеримента е да се види дали шестимата ще успеят да живеят в затворено пространство дълъг срок без достъп на свеж въздух и прясна храна.

Специалистите от НАСА и Хавайския университет се надяват, че експериментът ще помогне да се подготви първият полет до Червената планета, която американската космическа агенция се надява да осъществи през 2030 г. Мисията има за цел да се проучат евентуални медицински и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипажът на космическия кораб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай