На този ден преди 77 г.: Бомби над София

Убити са около 70 души и са ранени 95

На този ден преди 77 г.: Бомби над София | StandartNews.com

На 30 декември 1943 г. е извършена поредната бомбардировка на района на софийския централен железопътен възел. Убити са около 70 души и са ранени 95. Нападението е част от операция ”Point Blank“. 

По време на Втората световна война, в периода  1941 г. - 1944 г.,  британските и американските ВВС извършват поредица бомбардировки над България, която е съюзник на Германия. Решението за въздушна кампания срещу страната ни е взето по лично разпореждане на британския премиер Уинстън Чърчил. 

 

Атаките срещу България започват с октомврийските бомбардировки над Скопие, Велес и Ниш, които по това време се управляват от български администрации. Бомбардировката на 10 януари 1941 г. е планирана и извършена едновременно над София и Скопие. Тежко ранени са 726 и са убити 959 души. При удара на 24 януари отново са планирани София и Скопие. Столицата е покрита в мъгла и атакуващите самолети бомбардират Враца вместо София. 

През 1943 година са бомбардирани 24 населени места, убити са 436 души и 810 са ранени. Пуснатите бомби са 1032. В края на 1943 година американското и английското военно ръководство са на мнение, че поставените цели за въздушни удари над България не са изпълнени, резултатите са незадоволителни, причината за това е отдадена на активната отбрана на българската изтребителна авиация. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай