МВР отговори на НСО за медсестрите

Когато ние използваме психолози, ги изправяме срещу хора, които са извършили тежки криминални престъпления, каза Ивайло Иванов

МВР отговори на НСО за медсестрите | StandartNews.com

Въоръжени полицаи нямат право да влизат в сградата на Народното събрание. Така главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на упреците на НСО по повод кризата с барикадиралите се в сградата на бившия партиен дом медсестри. Началникът на службата бригаден генерал Красимир Станчев, заяви, че момчетата му са били оставени да се справят сами със ситуацията, въпреки че са имали право на достъп психолози от Института на МВР не са се появили в парламентарната сграда.

„Когато ние използваме психолози, ги изправяме срещу хора, които са извършили тежки криминални престъпления. Никога, когато сме използвали колегите, не сме очаквали да свършат нашата работа“, отговори на упреците Ивайло Иванов.

МВР са били наясно със ситуацията в бившия партиен дом, като реакцията на служителите не е била забавена, а е била в рамките на възможното, след като въоръжени полицаи нямат право да влизат в сградата по закон, коментира още Иванов. И допълни: „Шефът на НСО си има собствено мнение“

Ивайло Иванов посочи, че вчера вечерта МВР са били запознати със ситуацията в бившия Партиен дом. „Преценихме, че няма заложническа криза, няма терористичен акт, категорично нямаше данни за заплаха за живота и здравето на служителите на НС и на медицинските сестри“, посочи главният секретар на МВР. Той подчерта, че сградата е стратегически обект със специален статут и въоръжени полицаи могат да бъдат в нея само при определени ситуации, като вчерашната не е била една от тях.

След сутрешната ескалация на напрежението пожарникари докараха специална гумена платформа под прозорците. Това обаче стана повече от половин час, след като се наложи гардовете да се опитват да убедят протестиращите да се приберат обратно в залата и да освободят перваза.

„Поне от това, което аз гледах, не сме видели този човек да има желание да скача. Реагирахме, но ни трябваше време да отидат колегите от пожарната", посочи Ивайло Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай