МОН пуска канал с новини за глухи

Компютър учи деца как да проговорят

МОН пуска канал  с новини за глухи | StandartNews.com

Докато държавата се чуди как да уреди нормативно проблемите на децата с увреждания, просветното министерство прави всичко възможно да въведе най-новите технологии, за да се чувстват те комфортно в училище. От вчера до сряда специална конференция за комуникациите за хората със специални потребности представя най-новите достижения в тази сфера, които ще накарат глухите и слепи деца, както и тези с когнитивни увреждания, да проговорят чрез собствения си компютър.

Още в края на тази седмица министерството на образованието ще пусне новинарски емисии на своя сайт, които са насочени само към хора със слухови увреждания. Кампанията е обвързана и с това, че министерството настоява жестомимичният език да навлезе нашироко в страната ни и дори да се изучава в училище като част от избираемата подготовка. Със създаването на емисиите са се заели учениците от гимназията по прецизна техника и оптика, чийто директор преди това бе настоящият заместник-министърът на образоватието в момента Таня Михайлова.

За разчитането на информация ще се създадат специални очила, които могат да преведат текста в звук за деца, които не могат да четат, разясни другият заместник министър Деница Сачева, която отговаря за приобщаващото образование в училище. Има и други компютърни опции – дете, което не може да говори, да погледне символ или картинка в компютъра си и неговата мисъл на базата на този символ моментално да се трансформира като текст на екрана. Това ще помогне на децата, които не са в състояние да изразят мислите си, свободно да общуват с родителите и учителите си, обясни Сачева.

Засега тези нововъведения са вкарани предимно в специализираните училище за деца със специални образователни потребности. В цялата страна обаче тези деца са 22 000, като 18 000 са в общообразователните училища, а 4000 са в детските градини. За значителна част от тях страната все още не е предвидила средства, но в следващата година ще се вложат още един милион лева, а и ще се търсят пари по европроекти, за да се адаптират те в училище, обясни Сачева. Към момента 1700 учители са обучени да се занимават дигитално с деца, които имат подобни проблеми, а догодина ще бъдат отпуснати работни места и за още 300 ресурсни учители. Ако някой се чуди какво е това ресурсен учител – именно това се хората, които се занимават в клас с децата, които имат различни заболявания, и се опитват да ги адаптират обратно в образователната среда, като им помагат да разберат неща, които са ясни за връстниците им, а за тях са безкрайно трудни, да ги възпрат, когато имат емоционални кризи, и да помогнат на съучениците им да разберат какъв проблем имат въпросните деца. Асоциацията на ресурсните учители от дълго време протестира за повече щатове, тъй като смята, че тяхната работа се подценява и се канят само тогава, когато играят ролята на „спешна помощ“, а не и от самото начало, когато трябва да помогнат на детето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай