Митрополит Николай накара всички да се замислят. А сега накъде?

Традиционно силно слово на владиката

Митрополит Николай накара всички да се замислят. А сега накъде? | StandartNews.com

Който очаква Иисус Христос да направи някакви държавни преобразувания, така както са си мислели юдеите по негово време, ще остане дълбоко разочарован. Тези думи на пловдивския митрополит Николай отекнаха в катедралния храм „Света Марина” в Пловдив и накараха мнозина тази сутрин да се замислят какво се случва у нас. Дядо Николай припомни събитията от Входа Господен в града на Храма и на цар Давид и алегорично скръцна със зъби на политиците.

 „За събитията, предшестващи кръстните страдания на Господ Иисус Христос, ние знаем, че Христос възкреси от мъртвите своя приятел Лазар. И тази вест тутакси се понесла над цяла Юдея, поразявайки сърцата на хората със своята необикновеност. Давайки надежда за изменение в живота, пораждайки вярата в освобождението от поробителите. Огромно число хора, идващи в Йерусалим за празника Пасха, идват с тази мисъл и с тази вяра. Но всички те различно възприемат целта на идването в света на Исус Христос. Разликата е в това, че някой възлага надежди на великия проповедник, а някои точно обратното – хранят към него сатанинска злоба, желаейки да го убият.

Изпълнявайки пророчеството, Господ идва в Йерусалим кротко и смирено, но същевременно като цар. В древността съществувал такъв обичай - когато царят отива на война яхвал кон, а ако идвал с мир, яхвал осле или кротко животно.

Жителите, идващи на празника Пасха, знаейки за месианското прочество, приветствали Исус Христос с ”Осанна, сину Давидову!” Думата „осанна” се превежда като „спаси ни”. За какво спасение е говорил тогава народът, за какво избавление? Какво са очаквали хората?

Те желаели точни преобразувания, които Христос не им дал. Ето, възлюбени мои чеда, и днес, много векове по-късно, ние преживяваме това евангелско събитие – ставаме участници в свещената история. Ние идваме в храма с върбови клонки и възклицаваме „Осанна” във висините. Какво очакваме от Бога – че всичко наоколо ще се промени и ние ще влезем в царство, което коренно ще се отличава от реалността на днешния ден? Колко горчиви в такъв случай ще бъдат нашите разочарования! Господ променя не това царство, Господ променя не държавния строй, не политическата или икономическа формация – той променя нашите сърца. Бог прави това! В този случай, ако сърцата ни са отворени за него и ние сме готови да приемем кроткият наш Бог в своя живот. Ако пък не правим това, тогава нищо не ще се случи нито с нас, нито с нашите ближни, нито с това, което ни заобикаля”, каза митрополитът.

На празника Цветница Дядо Николай подари иконостаси триптихи от дърворезба на кмета Здравко Димитров, на командира на пловдивския гарнизон ген.-майор Явор Матеев и на командира на Стрямската бригада бр. генерал Маргарит Михайлов. Той припомни, че тримата са именици днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай