Минималната пенсия става 219,43 лв. от 1 юли догодина

От БСП и ДПС предложиха минималната пенсия да е 300 лв., но това не беше подкрепено от мнозинството в пленарна зала...

Минималната пенсия става 219,43 лв. от 1 юли догодина | StandartNews.com

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще е 219,43 лв. от 1 юли 2019 г. Това решиха депутатите с приемане на текстове от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. От 1 януари до 30 юни 2019 г. минималната пенсия ще остане 207,60 лв.

От БСП и ДПС предложиха минималната пенсия да е 300 лв., но това не беше подкрепено от мнозинството в пленарна зала. От опозицията обвиниха Обединените патриоти, че са излъгали избирателите си, като не са изпълнили предизборното си обещание за 300 лв. минимална пенсия.

Валери Симеонов от ОП призова БСП да не спекулират и каза, че когато една партия е в коалиция, е много трудно да постигне всичките цели от предизборната програма. Той подчерта, че ако не е било присъствието на ОП в управлението, нямало да се повишат минималните пенсии на 200 лв. Това беше направено в началото на управлението, а не както вие правите - в края на мандат, та следващото управление да се чуди от къде да вземе пари, посочи той. По думите му над 800 000 души са били засегнати от това увеличение на минималната пенсия.

Светлана Ангелова (ГЕРБ) заяви, че когато БСП и ДПС са управлявали през 2013 и 2014 г., са увеличили минималните пенсии с 4.50 лв. Ние знаем, че сте царе на популизма, на фалитите и дефицитите, но не заблуждавайте българските граждани, че може да се харчи повече, отколкото има, обърна се тя към опозицията.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица за 2019 г. ще е 560 лв., решиха депутатите. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители ще е 400 лв. Максимален месечен размер на осигурителния доход ще е 3000 лв.

От ДПС поискаха максималният осигурителен доход да се запази 2600 лв. От БСП пък искаха да се увеличи на 3900 лв. И двете предложения бяха отхвърлени от мнозинството.

От левицата поискаха минималният осигурителен доход на земеделските стопани да остане 350 лв. с мотива, че с увеличаването му ще се увеличат и фалитите на стопанства. Това обаче не беше прието в зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай