Миланов: Спрях разправиите между бежанците с футбол

Йордан Малинов, шеф на бежанския лагер в Харманли

Миланов: Спрях разправиите между бежанците с футбол | StandartNews.com

Йордан Малинов, шеф на бежанския лагер в Харманли

- Г-н Малинов, съвсем отскоро сте на директорския пост в лагера в Харманли, но през последните две седмици атмосферата тук е много различна. Как успяхте да обедините хората от различни етноси, да ги амбицирате да вършат нещо заедно?

- Започнахме с разговори и им обясних, че след като искат да получат бежански статут у нас, трябва да започнат да се грижат и за живота си в България.
Първо започнахме с футболния турнир, който беше много емоционален. Като при всеки футболен мач имаше от "удари под кръста" до приятелски прегръдки.
После изготвихме и график за почистването на плаца, където преди имаше палатки. Сега хората продължават да чистят лагера и правят нещата заедно, не разделени по етноси.
Казвам им всеки ден, че за да се чувстват като български граждани, би трябвало и да работят както всеки български граждани. Освен това малко преди Нова година направихме списък на всички, които не са от сирийски произход. Те са около 200 души и вече има помощи за тях, така спряхме спекулациите, че всичко е за сирийците.

- Поехте най-тежкия и най-населен лагер в България. Отговаряте за 1700 души. Защо се нагърбихте с тази длъжност?

- Аз съм бивш военен. Имам опит в това да организирам хората. Не ме е страх да се движа на ръба между добрия тон и заповедите. Освен това повечето от бежанците ще останат в България, те ще работят в нашите фабрики, така че трябва да ги приемем спокойно. Трябва да осъзнаем, че в близките години ще са сред нас, ще са едни от нас, затова трябва да им помогнем за приобщаването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай