Мариус отложи премиера заради грип

Моноспектакълът му "Няколко страници" ще се играе в "Сълзата" на 19 ноември

Мариус отложи премиера заради грип | StandartNews.com

София. Когато преди месец Мариус Куркински представи премиерния си триптих по Николай Хайтов "Лодка в гората" ("Пътеки", "Лодка в гората", "Кучета") в Малък градски театър "Зад канала", на пресконференцията той сподели, че готви моноспектакъл. Не каза нищо повече, да бъдело изненада. И театралната публика с нетърпение зачака. Феноменалният актьор и режисьор скоро разкри тайната. Той е отново на руска вълна след емблематичните си солови проекти по "Дамата с кученцето" на Антон Павлович Чехов и "Самият човек" по Андрей Платонов преди години. Сега Куркински предлага моноспектакъла си "Няколко страници" по фрагменти от великия роман на Ф.М. Достоевски "Братя Карамазови" на сцената на "Сълза и смях".

Мариус имаше намерение да работи по Достоевски още в началото на 2010-та, като превърне в моноспектакъл "Сънят на смешния човек". Това произведение литературните изследователи оценяват като гениално, а великият класик сам е определил просто като "фантастичен разказ". Малко след това обаче учителят на Мариус - проф. Крикор Азарян, напусна този свят, отиде си и майка му и актьорът режисьор някак замлъкна. После изостави идеята за Достоевски и потърси успокоение в друг моноспектакъл - "Български разкази" по Ангел Каралийчев и наши фолклорни легенди.

Мариус репетира главно нощем в "Сълзата", защото тогава сцената е свободна от представления. "Избрах няколко страници от "Братя Карамазови", просто те ме достигнаха в този момент. Любов е главното в тях и отношенията между човека и Бога", каза Куркински дни преди премиерата на 1 ноември. За съжаление той се разболя от грип, а вероятно преумората му напоследък оказа влияние и не можа да излезе пред публиката. От открита сцена "Сълза и смях" увериха, че софийската премиера на проекта ще се състои на 19 ноември, а билетите ще важат без заверка. Следващата дата за София е 28 ноември. А днес пловдивската публика очаква Мариус и неговите "Няколко страници" от 19 ч на сцената на дом на културата "Борис Христов". След запомнящия се Клавдий (в спектакъла "Хамлет" на Явор Гърдев представен неотдавна на Античен театър) ценителите на Мелпомена и многобройните почитатели на Куркински не са го гледали и жадуват тази среща с таланта на българския театър.

Моноспектакълът е продуциран от "Ажур Пико" и ще гостува още в Стара Загора (7 ноември), Бургас (8 ноември) и Варна (9 ноември). Засега това са щастливите спирки на минитурнето, а по-нататък - и в други градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай