Македонците ни цакат и с историята, и с търговията

Стокообменът спаднал драстично тази година

Македонците ни цакат и с историята, и с търговията | StandartNews.com

Три дни след като стана ясно, че македонците са на път да си приватизират личността на Гоце Делчев, днес западната ни съседка ни заля с нов студен душ. Оказа се, че докато са чакали да им помогнем да получат покана за НАТО и ЕС, са се грижили да увеличават стокообмена с България. Но след подписването на Преспанското споразумение, износът на Северна Македония към нас секнал драстично.  Върху намалената търговия днес акцентира външната министърка Екатерина Захариева след среща с колегата си от Скопие Никола Димитров в София. Така и не стана ясно каква е причината за намаления износ за България. Македонският министър не искаше да говори за пари, а за мъдрост.

       

Историческите въпроси за нас са най-важният елемент и крайъгълният камък от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония, заяви Захариева. Трябва да се застъпим за истината и така да се гарантира приятелството между двете страни, което нито една криза няма да застраши, настоя вицепремиерът.

 

Поемам отговорност да завършим с мъдрост работата на общата историческа комисия, заяви от своя страна македонският министър. В отговор на тезата на вицепремиера Красимир Каракачанов, че България трябва да постави ултиматум на Северна Македония, че няма да я подкрепи за членство в НАТО, ако продължава да изопачава историята, Димитров призова отново за мъдрост, тъй като, когато има близост и приятелство, не трябва да се поставя ултиматум.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай