Летните фестивали възродиха Тутракан

Летните фестивали възродиха Тутракан | StandartNews.com

Д-р Димитър Стефанов, кмет на Тутракан

- Господин Стефанов, Тутракан отбеляза началото и края на юли с музикални фестивали, които привлякоха многобройна публика от цялата страна. Каква е оценката ви на управленец за тези събития?

- В Тутракан юли започна с голям концерт в прослава на Джулая. От 20 часа на 30 юни до 6,30 на следващата сутрин десетки рок групи и солисти свириха и пяха на сцената край брега на реката. "Огненият Дунав" пък изпрати месеца с четиридневна музикална и развлекателна програма. На двата фестивала дойдоха хиляди хора. На тези събития в Тутракан имаше над 20 хиляди души, което е два пъти повече от броя на жителите в града. Не може да имаме друга оценка за събитията, освен че те са минали много успешно.

- И двата празника са организирани от общината. Каква цел преследвате с мащабната си лятна фестивална програма?

- Искаме Тутракан да стане популярен в цялата страна. Гостите от България и чужбина да идват в нашия град. Фестивалите са начин за развиване на събитийния туризъм и ние разчитаме те да помогнат за създаването на устойчив местен туристически продукт. Аз обичам да казвам, че дори 100 души да дойдат в Тутракан на гости, да изпият по едно кафе, да си поръчат по една бира, да пренощуват и да вечерят, това е помощ за местния бизнес.

Току-що изпратихме петото издание на фестивала "Огненият Дунав". А хората вече ме питат какво планираме за следващата година. Бизнесът прави планове как да извлече повече полза от притока на хора, които се събират в Тутракан през юли. Оживлението в града и в икономиката е истинско и това ме радва.

- А какво наистина планирате за догодина?

- Догодина на сцената на "Огненият Дунав" ще пеят "Дийп Пърпъл". Тази година фронтменът на групата Джо Лин Търнър пя на фестивала като солист. На тръгване ми каза: нямам намерение просто да повторя визитата си догодина, направо ще потретя и ще идвам всяко следващо лято. И аз, и колегите ми организатори бяхме щастливи да чуем това.

- В медиите се появиха твърдения, че Тутракан е откраднал Джулая от Каварна. В забавленията по време на рок фестивалите във вашия град се включва Кметъла Цонко Цонев. Вярно ли е, че преместихте празника от морето на Дунава?

- Не. Категорично не е вярно. В Тутракан подготвихме първото честване на Джулая през 2012 година и само поройният дъжд ни попречи да направим първия фест тогава. От следващата година обаче на сцените ни се пее по цяла нощ. По това време си вървеше и празникът на Камен бряг край морето. Двете програми са различни. Ние отваряме сцената в 20 часа вечерта и рок фиестата продължава час-два след изгрева. Това си е наш фестивал - на любителите на рока, на свободния дух, които избират на коя сцена да отидат и къде да посрещнат Джулая.

Що се отнася до фестивала "Огненият Дунав", това не е рок концерт, а фестивал, в чиято програма има музика за всички. Свири се и рок, и поп, и рап, има и класическа музика, и фолклор. Програмата е замислена така, че всеки да открие своята сцена, да слуша това, което обича. Искам хората да се веселят, да се чувстват добре в гостоприемния ни град и отново да дойдат в Тутракан. И следващото лято, и всяка следваща година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай