Куражът да не си пионка

Куражът да не си пионка | StandartNews.com

Борисов даде знак, че на България й писна да кротува пред големите сили

Свършва ли новобранският период на България в ЕС и НАТО? Страната ни беше всеизвестна с плахото си, безгласно и примерно поведение в клубовете на "силните" и на "богатите и красивите", в които постъпи съответно през 2003 и 2007 г. За проявите на първите ни държавни мъже и жени западната и родната преса се отзоваваше с снизходителните обръщения "Мистър Йес" или "Мисис Йес", в зависимост от пола.

За съжаление послушанието не ни донесе особени ползи, за сметка на това чистите загуби се виждат от всички - затварянето на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", отказ от следприватизационен контрол върху продадените предприятия, а в последните години - спиране на големите руски енергийни проекти. Последният - "Южен поток", бе сложен на трупчета, след като трима американски влъхви побеседваха с бившия вече премиер Пламен Орешарски. Прищипано от Вашингтон, Брюксел и Москва, българското правителство

нямаше особен терен за лавиране

и в крайна сметка на 1 декември руският президент Владимир Путин обяви кончината на "Южен поток" и замяната му с "Турски поток". България получи окуражително потупване по рамото, докато Анкара прибра в ръкава още един енергиен коз, освен напредналото изграждане на руски атомни реактори.
В петък на среща с Българо-американската търговска камера премиерът Бойко Борисов ясно и отчетливо сложи на масата проблема, който тревожеше всички последни управления. А той е: за какво евроатлантическо партньорство можем да говорим, след като Турция без замисляне е готова да прегърне и новата руска тръба под Черно море и да се превърне в мощен енергиен център. Борисов обясни, че в случай, че утопичният засега проект се реализира, има опасност България да бъде заобиколена и газопреносната ни мрежа на стойност 25 млрд. лв. да се превърне във вторични суровини.

"България плаща най-скъпия газ в Европа, същевременно губим проекти и пари, а други да се възползват", допълни министър-председателят. Прозрачният намек гласеше, че зад клишетата за солидарност на съюзниците срещу офанзивите на Кремъл всяка държава безогледно преследва собствения си интерес и

гледа да изблъска с лакти комшията

Приказките на Жан-Клод Юнкер за "великия български народ" галят ухото, но пък нарасналата вероятност докачената на чест Русия да остави без модернизация 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще ни ударят много болезнено по джоба.
Крайно време е родните управници да вземат пример от южните ни съседи Гърция и Турция. Гърците открай време работят на принципа: "От нас е тръгнала европейската цивилизация, поради което всички сте ни длъжни". От 30 и повече години Атина с извънреден апетит усвои стотици милиарди евро, а освен това натрупа колосални заеми, за които новото правителство на СИРИЗА сега изкарва виновни кредиторите си. Турция пък, бидейки член на НАТО, преследва неотклонно националните си интереси като развива интензивни търговски връзки с Русия, а доскоро

без свян подпомагаше Ислямска държава

в битката им с войските на Башар Асад.
С огромно самочувствие, натиск и дори известна доза наглост, съседите ни успяват да постигнат всичките си заложени цели, докато нашите политици непрекъснато треперят от страх - било от поредния доклад на Еврокомисията за правосъдието, било да не ни спрат еврофондовете, било да не ни изключат от клуба, било защото някой посланик направил остра бележка в ефир.

Крайно време е българското правителство да започне да се държи като пълноправен и отговорен член на ЕС и НАТО, да формулира ясно и отчетливо интересите, и най-вече да ги преследва, без да обръща особено внимание на саркастичните подмятания и нацупените физиономии на партньорите.
В крайна сметка и Вашингтон, и Брюксел повече биха уважавали страна, която има някаква визия за бъдещето си и се бори за нейното осъществяване, пред мрънкащи просяци, които нямат какво да предложат, освен евтино да продадат и без това предвидимата си лоялност, и да се оставят да ги люшкат ветровете, духащи от големите столици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай