Кулинарни изкушения на Киноманията

Историята на личната готвачка на Франсоа Митеран ще се завърти в зала 3 на НДК

Кулинарни изкушения на Киноманията  | StandartNews.com

София. Три кулинарни хита ще напълнят сетивата на ценителите на тазгодишната Киномания. По традиция прожекциите ще са придружени с блюда, които са подобни на тези, които майсторите приготвят в съответния филм.

Селекцията включва "Изискана кухня" на режисьора Кристиан Венсан - по истинската история на личната готвачка на президента Франсоа Митеран. Историята разказва за упоритата Ортанз, която се налага като звезда благодарение на несломимия си дух. Тя печели сърцето на прочутия политик с автентичността на рецептите си въпреки клопките, които крият коридорите на властта.

Сладко-киселият "Любов и лимони" е за Агнес, която рискува всичко, за да отвори собствен ресторант, но катастрофалното начало я принуждава да омайва сприхавия си съсед Давид. Той се оказва взискателен кулинарен критик, пишещ под псевдонима Лола. Шведската продукция е на режисьора Тереза Фабик.

От Киномания са приготвили и "Меню за дегустация" на Роже Гуал. Лентата е посветена на най-прочутия ресторант в света - "Чакула", чиито врати скоро ще бъдат затворени завинаги. Този факт събира бившата семейна двойка Марк и Ракел, ексцентрична ирландска вдовица, самотен мъж, новия приятел на Ракел и двама японски бизнесмени, опитващи се да спечелят вниманието на главния готвач. "Кулинарните" прожекции са в зала 3 на НДК, като цената на куверта е 25 лв. Редовните билети са по десетачка.

Екранният маратон стартира на 14 ноември и ще продължи до 1 декември. За 27-и път афишът ще предложи най-горещите и атрактивни заглавия за последните две години. Традиционно ще гледаме чисто нови, непоказвани у нас филми, оценени високо от престижните кинофестивали по цял свят. Цените са от 10 и 12 лв., а за пенсионери и учащи - 8 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай