Кога времето се обръща? Изненадите

Ще имаме ли скоро хубав, дебел сняг?

Кога времето се обръща? Изненадите | StandartNews.com

Кога времето се обръща? След пролетната Нова година с температури от 17 градуса, големият въпрос, който си задаваме е ще има ли сняг?

През първия ден от новата година над България ще бъде предимно слънчево. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър от западната четвърт. Сравнително топло за периода с максимални температури между 11 и 16 градуса, малко по-ниски в районите с трайна мъгла, в София - около 13 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места видимостта ще бъде намалена. Почти тихо време. Максималните температури ще бъдат 12-14 градуса. Температурата на морската вода е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

 В планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб северен, по високите и открити части - умерен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11, на 2000 метра - около 5 градуса, предаде БТА.

 В понеделник времето ще се задържи топло за периода и предимно слънчево.

Сутринта на места в низините и котловините ще има мъгла или ниска облачност, но след обяд почти навсякъде видимостта ще се подобрява, а облачността ще се разкъсва до слънчево. Ще бъде почти тихо или със слаб вятър от запад-югозапад. Минималните температури ще са предимно между 0 и 5 градуса, максималните - между 11 и 16. Във вторник вятърът ще се ориентира от северозапад, в Дунавската равнина ще се усили. Облачността ще се увеличава, вероятността за валеж е малка.

Промените се очакват от Йордановден нататък

На 6 и 7 януари ще превалява дъжд, по-съществено в Западна и в Североизточна България. В западните високи полета и по планините- мокър сняг.

От 9-и до 11-и се очаква синоптична обстановка с интинзивни валежи от сняг в Южна България и в Добруджа.

От 13 до 19 януари температурите ще се понижат чувствително. След временно стабилизиране на времето нови снеговалежи се очакват от 17 до 19 януари - в цялата страна, по-съществени до 15,20 л/м2, в западните и южните райони.в населените места се очаква снежна покривка от до 5,10 см.

През следващите дни 20-22 януари ще бъде студено, с минимални температури от минус 15 до минус 10 градуса, и мразовито, с максимални отрицателни - от минус 3 до минус 5. Ще има условия за зимни мъгли, отлагащи скреж. В края на месеца ще се затопли и на 28 и 29 ще превалява дъжд, а на 30 и 31 януари се очакват валежи от сняг.

Условия за ветровито време има в началото на месеца – от 6 до 7 януари и в началото на втората деседневка - от 10 до 12 януари.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай