Понеделник,

Кога се чака грипната епидемия?

От: СТАНДАРТ -
Кога се чака грипната епидемия?
A
A
A

Грипна епидемия в България се очаква в началото на годината, през месеците януари и февруари. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица е 1209, съобщи бТВ.

Как да различим грип от Ковид-19?

При всеки болестта протича различно, затова и е трудно да се направи клинична разлика между грип и COVID-19.

„Може би най-голямата съществена разлика между COVID-19 и грип е острото начало при грипа и плавното влошаване на симптомите при COVID-19, но както всяко нещо в медицината, нищо няма на 100%“, обясни вирусологът Любомира Гломб. От Националния център по заразни и паразитни болести очакват, че през грипния сезон ще циркулират познатите ни грипни щамове - двете разновидностите на грип А - "Свински грип" и "Хонконг" и двете на грип Б - "Виктория" и "Ямагата".

Към момента обаче у нас още няма регистриран официално щам.

„Този сезон все още не се наблюдава грипен сезон. Разпространението на грип в ЕС все още е на ниво междусезонно, тоест случаите са единични, както е през лятото“, допълни Любомира Гломб.

Грипът протича най-тежко при малките деца и хората над 65-годишна възраст. „Най-добрата профилактика винаги е била ваксината“, каза още вирусологът.

В България в последните години се ваксинират близо 3 процента от населението. Заради пандемията от коронавирус обаче още през октомври пред аптеките се извиха опашки за противогрипни ваксини.

„Количеството, което беше внесено, не достигна до всички аптеки. Нямаше достатъчни количества, за да можем да подсигурим всички пациенти. Хора с хронични заболявания, по-възрастното население добре е да се ваксинира, както и малките деца, защото грипът не щади никого – нито млад нито стар“, заяви Маргарита Грозданова, член на Българския фармацевтичен съюз.

Противогрипни ваксини има в наличност при един от тъговците на едро, но поради малкото търсене, те масово липсват в аптеките.

По оценки на Световната здравна организация 1 милиард души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения. По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година около 70 000 европейци губят живота си заради грип.

За сравнение смъртността в Европа, причинена от COVID-19, надхвърля 550 000.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички