Киноцентърът се срива в "джобното издание" на "Немирната птица любов"

Рангел извади смешно-тъжна книга

Киноцентърът се срива в "джобното издание" на "Немирната птица любов" | StandartNews.com

София. Рангел Вълчанов представи преди вечер в Дома на киното третата си книга "Хем съм сам, хем няма никой" със знака на издателство "Сиела". Тя отново прелива от философии и иронии, които могат да напълнят душата и на най-закоравелия скептик и мизантроп. Големият артист, който изгуби гласа си след гадна болест, но не и дар словото си, беше седнал на първия ред, а приятели и фенове се струпаха около него, за да покажат, че всъщност няма значение дали някой говори, а кой какво казва. Дългата опашка от чакащи поклонници припомни, че патриарсите на киното ни са на привършване, а наследниците им никак не са много.

После на екрана се завъртя "джобното издание" на прочутия му филм "Немирната птица любов". "Това е връзката между лентата и книгата", пошегува се Коста Биков, който му асистира в заснемането на лентата през 1990 г. Той цитира Рангел, че ако Емир Кустурица оглави Балканска федерация, тя ще се казва Обединени емиратства, а ако Вълчанов застане начело на подобна формация, то тя ще се казва Обединени немирства. 35-минутният кратък и актуален вариант е осъществен в естествения декор на Киноцентъра като предчувствие и сбогуване.

Във въпросното "джобно издание" Киноцентърът се срива, а прочутият оператор Бате Димо Коларов, великият Николай Бинев, зрелищният Тодор Колев и още много други легендарни образи от жанра са контрапункт на репликата, изречена от малката разказвачка - "А когато порасна, вие ще сте мъртви!". Рангел, за когото няма величия и живи паметници, страда за родното кино и за това, че из Бояна не се виждат българските майстори, въпреки че се разхождат Арнолд Шварценегер, Силвестър Сталоун и Жан-Клод ван Дам.

В новата си книга Вълчанов продължава емоциите от предишните две - "Всички ще умрем, а сега наздраве" (2010) и "Ура! Най-после и онемях!"(2012). Според неговия стар приятел Ицко Финци тя е "много кахърна". Но в нея, разбира се, както и досега има уникални каламбури, чешити и изумителни ситуации, в които напира българският абсурд. Но, естествено, витае и типичната за Рангел любов към човека и към самата любов - понякога иронизирана, друг път помилвана от него, неостаряващото момче от софийското село Кривина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай