Камери пред кардиологиите

5% повече направления за лекар

Камери пред кардиологиите | StandartNews.com

Камери ще бъдат монтирани догодина на входовете и изходите на инвазивните кардиологии. Така ще се следи колко коронарографии се правят и колко медицински изделия, поемани от Здравната каса се употребяват от лекарите. Това стана ясно днес след подписването на анекса към Националния рамков договор. Парафите си под него положиха здравният министър Кирил Ананиев, управителят на касата д-р Дечо Дечев и председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

В болниците ще се наблюдава и броят на леглата. Така няма да се допуска един пациент да бъде отчитан, като лекуван, няколко пъти, заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. Тази практика се въвежда, за да може да се планират по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10% повече легла, напомни Начева. Тя бе категорична, че  няма основание да се формират листи на чакащите.

Със средно 4% ще бъдат увеличени парите за болниците през 2019 г. Направленията при лекар – специалист от доболничната помощ ще са с 5% повече.

Медицинските свидетелства, които се издават от личните лекари вече ще са изцяло за сметка на пациентите. Те се изваждат от пакета медицински дейности. Сред тях са медицинското за брак, извършените имунизации и за шофьорска книжка. Тези документи и до сега се плащаха от пациентите с изключение на удостоверението за извършена имунизация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай