Как да сварим яйца за Великден без напукване

Съветите са за да могат яйцата да останат дори без напуквания след варенето

Как да сварим яйца за Великден без напукване | StandartNews.com

Сваряването на яйца за боядисването им не е лесна задача, особено ако целта е черупките дори да не се напукат. Понякога варим яйца за Великден и установяваме, след като сме ги сварили, че всички са се напукали. Разочарованието е най-вече за децата, които с нетърпение чакат празника. Но за да не ни се случват такива непредвидени ситуации - следваме няколко стъпки, съобщава Bulgaria ON AIR.

Стъпките:

1. Не вадете яйцата от хладилника, точно преди да ги сварите. Оставете ги да поемат от температурата в стаята и чак тогава преминете към варене.

2. Хубаво е яйцата да не са съвсем пресни като ги варите. Ако можете варете яйца, които са на около 3 дена.

3. Кога да сложим яйцата във водата? Някои казват да го правим след като заври, но повечето съвети са свързани с поставянето на яйцата в още студената вода и чак тогава завирането им.

4. Започваме да нареждаме яйцата в тенджера – подберете си по-малка такава. Задължително се поставят на един ред, само по дъното. Водата трябва да бъде долу-горе един пръст над яйцата.

5. Сложете 1 ч.л. сол във водата, докато е още студена. Някои домакини слагат и супена лъжица оцет, за да "боята, с която в последствие ще се боядисва. Това в случай, че варите яйца за Великден.

7. За да имате течен жълтък и твърд белтък, варете яйцата 4 минути. С една минута повече (5 мин.), ако искате сърцевината на жълтъка да е рохкава. За твърдо сварени - 8 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай