Как да спрат нападенията над лекари? Бивш шеф на Пирогов с условие

Има и изостряне на психичното състояние на персонала, коментира доц. д-р Спас Спасков

Как да спрат нападенията над лекари? Бивш шеф на Пирогов с условие | StandartNews.com

За да спрат нападенията над лекари, трябва и болниците да вземат мерки. Това коментира пред NOVA доц. д-р Спас Спасков, бивш шеф на „Пирогов”.

По думите му основното е, че има изостряне на напрежението и от двете страни.

„Има и изостряне на психичното състояние на персонала – около проблеми в работата, някои неща, които липсват в работата. Така хората в от персонала често са напрегнати. От друга страна са пациентите, които търсят помощ. Те също са в свръхнапрегнато състояние. Това е защото трябва да им се помогне, защото те не знаят какво трябва да се направи. От друга страна - на хората непрекъснато им се обяснява колко е лоша медицинската услуга, как всичко е комерсиализирано”, коментира Спас Спасков.

„Когато чакат линейката, много малко е необходимо, за да избухне напрежението”, допълни още той.

Според него тези проблеми могат да се решат само с организацията в болниците. И даде пример с „Пирогов”, когато той беше шеф на болницата.

„Ние настоявахме при нас да има присъствие. Даже бяхме решили, че е възможно и с частните охранители да работим, защото беше значително по-евтино. Но разбрахме, че униформата респектира. Тогава поискахме униформени полицаи. Достатъчно е да видят пациентите 1 полицай в коридора и напрежението спада”, заяви доц. Спасков.

Според него е много важно също да се работи по въпроса с отношението на персонала към пациента.

„Пациентът може да е пренапрегнат, а лекарите трябва да поемат отговорността за добрите взаимоотношения”, смята доц. Спасков. 

Освен това, според него, в Спешна помощ в град като София трябва да има 70-80 екипа на ден, а те реално са около 20.

Относно случая с пияния лекар във Варна, доц. д-р Спасков заяви, че когато се забележи, че съществува такъв проблем, трябва да бъдат информирани ръководителите в отделението и да се извърши бърза смяна на лекаря.

„В дадения момент не трябва да остава на работа”, каза Спас Спасков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай