Как да се храним, за да спим добре

Плодове и кисело мляко са добри варианти преди лягане

Как да се храним, за да спим добре | StandartNews.com

Диетологът Сали Ши-Поун сподели как да подобрим съня с правилно хранене. Нейният съвет е цитиран в хонконгската версия на списание Tatler.

Според експерта, не бива да ядете много преди лягане. Това важи особено за висококалорични или пикантни храни. Също така е по-добре да откажете алкохол, кафе, чай и други напитки с кофеин. Но не бива да заспивате гладен. Сали Ши-Поун препоръчва да заситите вечерния си глад с плодове, кисело мляко с ниско съдържание на мазнини или мляко.

Диетологът твърди, че хората заспиват по-бързо и спят по-дълго, след като ядат храни, съдържащи триптофан, като мляко, пуйка, пиле, риба, яйца, боб, фъстъци или сирене. За да подобрите качеството на съня и да сте свеж, когато се събудите, имате нужда от богати на мелатонин храни като яйца, риба или ядки. Също така, за да се наспи достатъчно човек, полезна е храната със селен. Това вещество се съдържа в месото, морските дарове, млечните продукти, ядките и зърнените храни.

Сали Ши-По Пун препоръчва да изяждате по няколко киви вечер. Според нея проучванията показват, че яденето на този плод час преди лягане ви помага да заспите по-бързо, да спите по-дълго и да се събуждате по-рядко през нощта.

По-рано диетолозите от САЩ разсеяха седем мита за здравословното хранене и призоваха хората да не се страхуват да се отказват от диетите в полза на балансираното хранене. Те посъветваха да не се прави разлика между добри и лоши храни и да се яде толкова пъти на ден, колкото е необходимо, пише Лента.ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай