Има задържан за лодката с мигранти, край Шабла

Необозначеният бедстващ плавателен съд бе засечен рано сутринта на 22 септември

Има задържан за лодката с мигранти, край Шабла | StandartNews.com

Лодката пълна с мигранти, която беше засечена вчера край Шабла, е била управлявана от турски гражданин. Той е задържан за 72 часа. По време на спасителна операция във водите на Черно море бяха открити 38 мигранти - сред тях двумесечно бебе, жени и деца. След преглед в Добричката болница бебето е изписано. Курсът е бил от Турция към Румъния.

Необозначеният бедстващ плавателен съд е засечен рано сутринта на 22 септември, източно от нос Шабла и ескортиран до кея на Каварна от "Гранична полиция". От общината са им осигурили транспорт и място за пренощуване в хотел.

"Оттам са били настанени и са преминали през МБАЛ-Каварна. Направени са им медицински прегледи и майка с двумесечно бебе са изпратени в болница в Добрич", каза Елена Балтаджиева, кмет на община Каварна. 

Детето е било прието вчера премръзнало и силно обезводнено, но през нощта е стабилизирано и този следобед е напуснало лечебното заведение заедно с майка си. Останалите емигранти нямат здравословни оплаквания. Провеждат се разпити с тях.

"37 лица са с различна народност – афганистанци и иранци. Текат действия по разследването, разпит на свидетели и след това повдигане на обвинение на лицето, което е било водач на лодката. Всички са без документи", заяви Бонка Костадинова, наблюдаващ прокурор.

Прокуратурата се опитва да установи самоличността им по техни данни. Чуждите граждани ще бъдат настанени в емигрантски лагери в страната. Срещу тях няма да бъдат повдигани обвинения, тъй като не са нарушили нашата граница умишлено. Целта им е била да се доберат до Румъния.

Източник: БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай