Има свободни места в елитните гимназии

1478 кандидат-гимназисти са били класирани на първия етап от приема след седми клас в София

Има свободни места в елитните гимназии | StandartNews.com

1478 кандидат-гимназисти са били класирани на първия етап от приема след седми клас в София, но не са се записали и са оставили бройките вакантни за втория. Свободни места има и в елитните гимназии, тъй като нито една паралелка не е запълнена, обясни пред „Монитор“ шефката на столичния образователен инспекторат Ваня Кастрева.

Заявления за участие във втория етап от класирането са подали общо 3718 кандидат-гимназисти. В него са участвали и учениците, които са останали без училище на първия етап, и тези, които не са се записали.

 Така на второ класиране място в гимназия са си намерили общо 4038 ученици. До 22 юли (сряда) те трябва да се запишат на място в училището с оригинала на удостоверението за завършено основно образование. Ако ученикът е приет в професионална гимназия, трябва да носи и медицинско удостоверение.

След второ класиране няма нови училища в топ 10 по минимален бал. Първа английска езикова гимназия се е изкачила на пето място, измествайки 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ на шесто, посочи Кастрева.

На първо място остава СМГ „Паисий Хилендарски“, но вече е с рейтинг 482.500 точки спрямо сегашните 487.750. Втора е 91 НЕГ с 458.500 точки (464.000 на първия етап), а трето е Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) към ТУ- София с 444.750 точки (при 448.500 на първия етап)

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай