Грипът идва с новата година

По време на празниците заболеваемостта е висока

Грипът идва с новата година | StandartNews.com

София. Новата 2013-та идва с грип. Очаква се заболяването да ни удари в началото на януари, прогнозират епидемиолози.

В края на годината, по време на празниците, винаги е ниска заболеваемостта. Обикновено след това, през първите седмици на първия месец от следващата година започва да се увеличава. Кога ще започне епидемия обаче е трудно да се каже. Причината е, че в страната в момента няма изолирани грипни вируси, тоест сезонът вероятно за малко по-нататък се отлага, обясни пред БНР националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

В момента грипната обстановка в страната е спокойна. Епидемиолозите отчитат заболеваемост под нормалното ниво за този сезон. Регистрираните случаи на остри респираторни инфекции са 60 на десет хиляди души от населението.

Грипът идва внезапно. Той се проявява клинично след инкубационен период от два дни, припомнят лекари. Започва с бързо покачване на температурата, кашлица – обикновено суха, главоболие, мускулни и ставни болки, запушен нос и болезнено гърло. Задължително трябва да потърсим лекарска помощ, а не да прибягваме към самолечение. Особено внимателни трябва да бъдем с деца под две години, възрастни пациенти над 65-годишна възраст, хронично болните от сърдечни, белодробни, бъбречни и метаболитни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай