Георги стана шампион със сърцето на спортист

Единственият българин с два трансплантирани органа спечели петия си златен медал на Световното в Пърт

Георги стана шампион със сърцето на спортист | StandartNews.com

ивотът е непредвидим и предлага изненади и обрати, особено за смелите и тези, които го обичат. Такъв е той за 47-годишния хасковлия Георги Пеев, който с два трансплантирани органа стана световен шампион по плуване и доказа, че човекът има ако не неограничени, то със сигурност големи възможности.

Историята му разказва "Марица".

 

 

  • Единственият българин с два трансплантирани органа спечели петия си златен медал на Световното в Пърт
  • Ако поне един човек е почувствал, че има шанс да продължи напред, значи съм успял, казва хасковлията

Георги Пеев, който е бивш журналист, настоящ общински съветник и служител в хасковската екоинспекция, донесе спортна слава на страната ни от Световното първенство за трансплантирани, което се проведе в Пърт, Австралия. Той спечели медал навръх рождения си ден - 15 април, след като се оказа най-бърз на 100 метра бруст в групата 40-49 г. Георги, заедно с втория български представител на шампионата - Огнян Ганчев, плуваха финали. Ганчев се класира на 5. място в дисциплината 50 метра гръб във възрастовата група 60-69 г.

Двамата българи имат кауза и тя е свързана с това, че донорството е живот и у нас трябва да се направи така, че да има повече донорски ситуации, повече операции и повече спасени животи. Защото заболяването не е край, а може да се окаже ново начало.

"Живея в град, в който няма закрит плувен басейн, подготовката ми коства много време и средства. Аз съм наясно, че нашата държава не я интересува спорта за трансплантирани. Взел съм нещата в свои ръце. Ако кажа, че е лесно - не е лесно. Ако кажа, че е трудно - не обичам да се оплаквам. Намирам начин да се справям. Донорството е живот и спасява човешки животи. В България тези, от които зависи да поправят нещата, счупиха системата през 2018 г., като закриха Изпълнителната агенция по трансплантация", коментира Георги Пеев след спечелването на титлата. И допълва, че планира да бъде жив и да ръчка системата, за да има повече трансплантации в България.

  • Чудото за Жоро

След вирусна инфекция през 2011 г.  бъбреците му отказват. Оказва се, че инфекцията е отключила тежко бъбречно заболяване. Започва диализно лечение. Като единствено спасение лекарите посочват бъбречна трансплантация. Колегите и приятелите му помнят тежките моменти, но и вярата му, че всичко това ще свърши. Именно оптимизмът му е най-силното у него, казват хората, които го познават.

Майка му е готова да стане донор на бъбрек. Операцията в Александровска болница е насрочена, а ден по-късно трябва да бъде извършена и трансплантацията. Операцията обаче се отлага, защото се оказва, че Пеев има и сериозен сърдечен проблем. Диагнозата е вирусна дилатативна кардиомиопатия. Единственото спасение отново е трансплантация, но сърдечна. У нас обаче донори липсват. 

Десет месеца по-късно, на 23 август 2013 г., навръх рождения ден на сина му Калоян, Университетска болница "Св. Екатерина" информира Георги, че има съвместим с него донор и операцията трябва да започне. Тогава той е на почивка в Гърция и тръгва веднага към България. На операционната маса казва на екипа, че единственото, което иска, е синът му да има баща, споделял е той.

"Получих своя втори шанс благодарение на едно семейство, което в най-голямата си мъка е отворило сърцата си, за да спаси българи, които не познава. Това е жест без аналог", казва Жоро. Сърцето е на млад човек, активен, обичащ спорта, разказвал е още бившият ни колега.

През 2015 г. екип трансплантолози от Александровска успешно извършва и бъбречната трансплантация на Георги. Донор е неговата майка. Оттогава започва новият живот. Пеев все още е единственият българин с два трансплантирани органа. Днес живее нормално, работи, спортува и печели медали. И иска да направи така, че да има повече трансплантации.

Хората, които го познават, знаят, че той е шило, което не седи в торба - ни в работата, ни в борбата си срещу системата, ни в Общинския съвет, където кара втори мандат. Той е от съветниците, които стриктно си четат докладните, подготвят се за всяко заседание, има мнение по обсъжданите въпроси и не цепи басма никому.

  • Медалите

"Ако поне един човек е почувствал, че има шанс да продължи напред, без значение какви са здравословните му проблеми, значи съм успял. Този златен медал не е спечелен от мен. Той бе спечелен от всички близки на донорите, които в най-тежкия за тях момент са решили да спасят човешки животи, той е спечелен от лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите в България, той е спечелен от всички трансплантирани българи и от онези, които са в листата на чакащите трансплантация". Това написа шампионът в профила си във Фейсбук.

В Пърт българският отбор бе най-малкият. Тимът на англичаните имал 7 масажисти, например. Пеев е златен медалист от 2 европейски първенства по плуване за трансплантирани. През 2016 г. той участва в първото си Европейско във Вантаа, Финландия. При дебюта си спечели шампионска титла на 100 метра бруст и три сребърни медала в дисциплините 50 м бруст, 100 и 50 м свободен стил.

На следващото първенство на Стария континент за трансплантирани атлети, което се проведе в Линяно Сабиадоро, Италия, Пеев спечели два златни и три сребърни медала. Това го прави първият български трансплантиран с два органа атлет, който е с пет медала от едно европейско първенство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай