Франция награди Бокова

Франция  награди Бокова  | StandartNews.com

Ирина Бокова получи едно от най-високите държавни отличия на Франция. Генералният директор на ЮНЕСКО бе удостоена с ордена на Почетния легион - институция, основана още през 1802 г. от Наполеон Бонапарт.

Наградата се присъжда за изключителни военни или граждански заслуги. Бокова получи отличието за големите й заслуги за овластяване на жени и момичета чрез образование и за опазване на културното наследство в страни в конфликт - Мали, Сирия и Ирак. Редом с нея наградени бяха и известният френски художник Пиер Сулаж и германският изпълнителен директор на "Еърбъс" Том Ендерс. Списъкът бе публикуван във френския Държавен вестник.

Ирина Бокова и Том Ендерс получиха титлата "командир на Почетния легион", а 95-годишният Пиер Сулаж беше удостоен с най-високата титла - "Велик кръст". Орденът има пет степени - Рицар (Кавалер), следвана от Офицер, Командир, Велик офицер и най-висшата - Велик кръст. Между носителите на това високо отличие са и други известни българи като Симеон Сакскобургготски и Юлия Кръстева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай