Фасадната интеграция роди гетата на Европа

Фасадната интеграция роди гетата на Европа | StandartNews.com

Илхан Кючюк, председател на Младежкото ДПС и вицепрезидент на АЛДЕ

- Г-н Кючюк, честито за преизбирането ви начело на Младежкото ДПС. Какви цели си поставяте в новия мандат?

- Това е голяма отговорност, която ми се възлага за втори пореден мандат. Преди три години получих огромно доверие и с работата си се опитах да го оправдая. През следващите три години ще работя активно, за да затвърдя усещането, че младежката организация е стабилна, жизнена и подготвена.

- Не всеки ден българин получава международно признание. Даниел Кадик от фондация "Фридрих Науман" дори обяви, че ДПС трябва да е за пример и на България, и на Европа...

- ДПС има основание да се гордее с много неща. На първо място това е концептът ни за заедността, заложен от почетния ни председател д-р Ахмед Доган. Това не е фраза, взета от реториката на днешното време, а цяла система от правила, които включват в себе си най-доброто от обществените и социални дадености на нашата страна. Заслужава си да бъде припомнено, че ние успяхме да вървим напред като нация благодарение на този концепт, така се роди уникалният български етнически модел. Другото, с което се гордеем, е членската ни маса - 23 000 души членуват в Младежкото ДПС и това ни прави най-голямата младежка организация в България и Европа. Това обаче не ни задоволява. Голямото предизвикателство пред младия човек е неговата подготвеност. Знанието е най-големият ресурс за всеки политик. Затова сме амбицирани да се докажем и като най-подгответната либерална младежка организация в България и Европа.

- Вие обявихте, че приоритет за вас ще е поставянето на младия човек в центъра на политиката, как ще го направите?

- С активна работа и взаимодействие с всички структури на партията. Защото структурите се изграждат в името на идеи, а не обратното. В последните години заложихме на идеята за създаване на условия за развитие на малкия и средния бизнес, които са в основата на всяка демокрация. Младият човек трябва да получи възможност за реализация на своя потенциал. И когато вземе живота си в свои ръце, ние като общество можем да сме спокойни. В редица европейски държави се чува от младите хора, че се чувстват изоставени. Това ги кара да действат като революционери. Когато получат постоянна работа или развият собствен бизнес, те обръщат поглед към придобиването на по-висока квалификация, създаване на семейство и реална реализация в живота.

- Има ли отлив от ДПС, след като вече не сте във властта?

- Не гледаме на властта като нещо постоянно. Ние сме професионална партия и си даваме сметка, че управлението и опозицията са състояние на политиката - неизбежни. Основната цел на младите хора в ДПС не е да влязат във властта. Те са субект на политиката. Над 30% от представителите ни в местната власт например са млади хора и те работят за реализиране на важни, значими проекти на всяка общност.

- В решенията на националната конференция е записано, че давате категорична подкрепа за Ахмед Доган, защото той олицетворява единството на партията. Ще се върне ли начело на оперативното ръководство той, както искате?

- Имаме доста чести разговори с него, защото той никога не си е тръгвал от ДПС. Нека да припомня, че в устава е записано, че д-р Доган е почетен председател. Що се отнася до отношенията на младежката организация с него, казах и в доклада си - д-р Доган ни даде възможност да живеем заедно, независимо от различията. Неговият концепт за заедността придобива нов смисъл сега, когато сме изправени пред глобални предизвикателства като тероризъм, противопоставянето, когато омразата все повече надделява и взима връх. Толерантността е безалтернативна! На конференцията си позволих да повторя неговите думи - най-трудното идва, когато настъпи моментът да се упражнява власт, защото всички очакват да сме подготвени.

- Поздрави ли ви вече почетният председател Ахмед Доган?

- Не сме се чували по този повод, но през ораторите той поздрави всички делегати и ние се радваме, че можем безрезервно да разчитаме на неговите знания, опит и подкрепа.

- Европа се провали в интеграцията, чу се на вашата конференция...

- Европа се провали, защото не правеше истинска, а фасадна интеграция. Това не може да се случи, ако оставиш хората да се гетоизират. Алтернативата е реалната интеграция. Европейските лидери трябва да поемат отговорност и да започнат конкретни действия в тази посока. Бъдещето на Европа и света е мултикултурализмът. Противното означава отричане на фундаментални ценности на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай