Евакуираха гимназия заради ураган

Заради счупени прозорци и врати спряха учебните занимания в професионалното училище в Сопот

Евакуираха гимназия заради ураган | StandartNews.com

600 гимназисти от професионалната гимназия "Ген. Владимир Заимов" в Сопот бяха евакуирани заради ураган тази сутрин. Вятърът е изпочупил прозорци в училището, съобщи директорът Катя Адарска пред TrafficNews.bg. Тя е уведомила охраняващата фирма за счупени входни врати и е помолила да бъде осигурена нощна физическа охрана, тъй като щетите няма да бъдат възстановени до довечера. За да се гарантира сигурността на децата заради опасност от счупване на прозорци, учебните занятия са прекратени днес, съобщи Рангел Райчев от Регионалното управление на образованието в Пловдив пред БТА.

В района духа силен вятър с пориви до 90 км/ч. Паднали са част от пилоните, които държат знамена в града. Вятърът е преместил и част от контейнерите за смет.

В центъра на Карлово ураганът  строши прозорец и витрина на магазин. По улиците в града има паднали пътни знаци и пътни табели, както и обърнати контейнери за смет. Северната част на Карлово от сутринта е без ток. Според жителите от районите около бившата фабрика "Карловска корпина" и в кварталите в полите на Балкана от сутринта няма електричество, хората предполагат, че причината е скъсани от бурята проводници. Без ток за няколко часа бяха Розино и Христо Даново.

Още  сутринта от администрацията на община Карлово предупредиха за силен вятър със скорост около 90 км в час. От Кризисния щаб, оглавяван от кмета на община Емил Кабаиванов, съветват гражданите са бъдат предпазливи при движението си по улиците и да не се движат близо до сградите, поради опасност от падащи предмети. От щаба съветват гражданите да приберат от терасите и балконите предмети, които може да паднат и наранят някого, а собственците на строителните фирми да укрепят скелетата.

Силен вятър духа и на територията на Пловдив. Сигнали за паднали на пътя клони постъпват от сутринта в Областното пътно управление (ОПУ), съобщи  дежурният в ОПУ. Водачите трябва да бъдат внимателни и да шофират с повишено внимание и съобразена скорост.

Силният вятър е нанесъл щети и в Смолян. Заради скъсан въздушен електропровод Средното училище "Отец Паисий" в града е без ток и е неучебен ден за учениците на засегнатото училище.

Националният институт по метеорология и хидрология обяви за днес жълт код за цялата страна заради силен вятър, съобщиха от НИМХ. Предупредителният код е заради силния и временно бурен север-северозападен вятър, който е с пориви до 20-24 метра в секунда. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай